Zašto rastu cene robe u svetu?

0

Troškovi dostave roba vrtoglavo rastu, pre svega zbog opasnosti od pandemije i to je dovelo do velikih poremećaja u globalnim lancima za snabdevanje. Mreža transportnih kompanija, kontejnerskih brodova, luka… ušla je u veliku krizu i postoji opasnost da dođe do rasta cena i suženog izbora u trgovinama.

Prevoznici ne kriju da je na rast cena transporta robe uticala i činjenica da iz azijskih fabrika u Evropu i SAD stižu puni kontejneri, a da ima mnogo manje robe koja se odvozi u suprotnom pravcu. Prazni kontejneri u povratku su samo jedan od razloga poskupljenja transporta.

Troškovi isporuke robe iz Kine u Severnu Ameriku i Evropu nastavili su rast u poslednjih nekoliko meseci, nakon skoka početkom godine, pokazuju podaci londonskog Drewry Shippinga. Troškovi isporuke kontejnera od 15 metara na osam glavnih ruta u smeru istok-zapad do 19. avgusta porasli su na 9613 dolara, što je 360 posto više nego pre godinu dana.

Najveći skok cene dogodio se na ruti od Šangaja do Roterdama u Holandiji, transport kontejnera od 15 metara porastao je za 659 posto, na 13.698 dolara. Cene kontejnerske dostave na rutama od Šangaja do Los Angelesa i Njujorka takođe su porasle.

To stvara probleme maloprodajnim trgovcima i kompanijama za robu široke potrošnje koje pokušavaju da obnove zalihe.

Najnovija prepreka je u Kini, koja je zatvorila terminal u luci Ningbo – Žoušan, južno od Šangaja, zbog toga što je jedan lučki radnik oboleo od Kovida 19.

Glavne međunarodne brodarske kompanije, među kojima su Maersk, Hapag-Lloyd i CMA CGM prilagodile su svoje rasporede kako bi izbegle ovu luku i upozoravaju kupce na kašnjenja.

Zatvaranje treće najprometnije kontejnerske luke na svetu poremetilo je druge luke u Kini. U nekim lukama se kao problem pojavio nedostatak kontejnera. S druge strane, zbog korone su zatvorene i neke fabrike u Kini i Vijetnamu, a na poskupljenje prometa je uticalo i nedavno zatvaranje Sueckog kanala.

Špediterske kompanije očekuju nastavak globalne krize. To uveliko povećava troškove premeštanja tereta i sigurno će uticati na rast cena.

Zagušenja u lukama blizu Šangaja i u Hong Kongu prave probleme po drugim delovima Azije, kao i u Evropi i Severnoj Americi, posebno na zapadnoj obali SAD. Oko 36 kontejnerskih brodova usidreno je ispred luka Los Anđeles i Long Bič. Oni čekaju na istovar i to znatno usporava nabavku robe.

Gužve u lukama imaće za posledicu gužve u skladištima i nategnuti kapacitet puteva i železnica. Nedostatak vozača kamiona u SAD-u i Velikoj Britaniji samo je pogoršao prekide u snabdevanju.

Nisu samo luke pod pritiskom. Aerodromski terminali primaju sve veće količine tereta jer se kompanije okreću alternativnim metodama prevoza svoje robe. U nekim od većih američkih aerodroma, recimo u Čikagu, preuzimanje tereta kasni i po dve nedelje.

Zavladala je nestašica gotovo svega, trgovci se bore s nadopunjavanjem zaliha jer se roba brzo prodaje.

Podaci pokazuju da je gotovo 40 posto robe uvezene u SAD morskim putem u poslednjih godinu dana dolazilo iz jugoistočne Azije. Kompanije povećavaju cene da bi nadoknadile rastuće troškove prevoza robe.