Više od 400 nestalih na Kosovu su Srbi

0

Direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Bekim Bljakaj rekao je da je više 400 osoba, koje se još uvek vode kao nestale u poslednjem ratu na Kosovu, iz srpske zajednice, prenosi Koha.

Bjlakaj je rekao da bi kosovska strana trebalo da radi na lociranju tih žrtava, dokazujući tako da ostvaruje pravo članova porodice da znaju sudbinu svojih najmilijih.

“Više od 400 ljudi koji se nalaze na spisku nestalih pripadaju srpskoj zajednici i njihova tela moraju biti negde sahranjena na Kosovu. Kosovska strana mora učiniti sve da locira mesto gde su srpske žrtve, pošto je Fond za humanitarno pravo godinama tražio da pitanje nestalih bude na dnevnom redu”, rekao je Bljakaj u emisjiji “Desk” na KTV.

Prema njegovim rečima, srpska strana takođe tačno zna gde su masovne grobnica i tela nestalih Albanaca.

“Jedini način da to dokažu su arhivi u kojima će, pretpostavljam, biti otkrivene ove informacije u bliskoj budućnosti. Srpska strana tačno zna gde se nalaze masovne grobnice, o čemu svedoči i otvoranje grobnice u Kiževku. Sigurno su imali tačne informacije o masovnoj grobnici. Na ovaj način žele da pobegnu od institucionalne odgovornosti Srbije za premeštanje tela sa Kosova i njihovo skrivanje u Srbiji. U prvom redu nedostaje političke volje kod Srba da se razjasni sudbina nestalih. Šokantnije je što su stranke pomenule da pitanje nestalih vide kao humanitarno, a ne političko pitanje”, dodao je Bljakaj.