UN traži povlačenje ruske vojske iz Ukrajine

UN traži povlačenje ruske vojske iz Ukrajine

Skupština UN-a je glasovima 141 zemlje usvojila rezoluciju kojom traži “trenutno” povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine i prekid ratnih delovanja čime je dan uoči obeležavanja prve godišnjice agresije poslala snažnu poruku izolacije Rusije na međunarodnoj sceni.

Za rezoluciju kojom se traži “sveobuhvatan, pravedan i trajni mir” glasala je 141 država, 32 su bile suzdržane, a šest ih se pridružilo Rusiji glasajući “protiv”.

Kina se uzdržala od glasanja, što je četvrti put da je tako postupila otkako je Rusija počela agresiju na Ukrajinu. Protiv rezolucije glasale su Belorusija, Severna Koreja, Sirija, Mali, Eritreja i Nikaragva.

Među uzdržanima su osim Kine bile i Indija, Alžir, Južnoafrička Republika (JAR), Etiopija, Iran, Kazahstan, Uzbekistan, Vijetnam i Pakistan,kao još 22 zemlje.

Ruski ambasador pri UN-u optužio je Nemačku i Zapad da u sukobu u Ukrajini imaju motive slične onima u Drugom svetskom ratu. “Nemački tenkovi ponovno će ubijati Ruse”, rekao je, misleći na borbene tenkove Leopard nemačke proizvodnje koje je nekoliko evropskih zemalja obećalo Kijevu.