Vjosa Osmani predsednica Kosova

0

Kosovska skupština izabrala je Vjosu Osmani za predsednicu Kosova.

Osmani je, posle Atifete Jahajge, druga žena koja je se nalazi na ovoj funkciji. Ona je za predsednicu izabrana u trećem krugu glasanja. Za njen izbor glasao je 71 poslanik, a 11 listića je bilo nevažećih. Glasanju su prisustvovala 82 poslanika.

Skupština je i dan pre pokušala u prvom krugu da izabere predsednika, ali je sednica prekinuta kasno uveče, jer nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Vjosa Osmani se na februarskim izborima kandidovala za predsednicu Kosova na listi Pokreta Samoopredeljenje i dobila preko 300.000 glasova građana.

Rođena je 17. maja 1982. godine u Mitrovici. Pravni fakultet je završila na Univerzitetu u Prištini, dok je master studije i doktorat završila na Univerzitetu u Pitsburgu.

Osmani je rekla kako su SAD, Evropska unija, Velika Britanija i Albanija najvažniji saveznici Kosova i dodala da kao predsednica Kosova poziva sve političare na saradnju i toleranciju.

Navela je i da pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine koji su počinjeni na Kosovu. Kako je rekla, pred Kosovom je i dijalog “koji se mora voditi na ravnopravan način”.

Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kandidovao je za mesto predsednika Vjosu Osmani i Nasufa Bejta.

Ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Filip Kosnet čestitao je Vjosi Osmani na izboru za novu predsednicu Kosova.