Nemačkoj fale vozači kamiona

0

Nemačkoj trenutno nedostaje čak oko 60.000 vozača kamiona, piše berlinski list “Velt”. Nemačka i Evrop su pred kolapsom kada je reč o snabdevanju – jednostavno više ne mogu da pronađu vozače, kažu u nemačkom Saveznom udruženju prometa robe, logistike i zbrinjavanja otpada (BGL).

Na nemačkim putevima je u ovom trenutku oko 560.000 vozača koji su u proseku stariji od 50 godina. Svake godine u penziju ode njih oko 30.000, a na tržište rada stigne samo 15.000 novih kamiondžija.

Interesovanje za tu profesiju relativno je slabo, mnogi mladi ljudi ne odlučuju se za taj posao zbog lošeg ugleda koji vozači imaju u javnosti,zbog loših uslova, ali i zbog najava sve većeg razvoja autonomnih vozila u kojima niko neće morati da sedi za volanom.

Kako bi to zanimanje učinili atraktivnijim, špediteri nude bolje plate, pa i više novca od standarda regulisanog kolektivnim ugovorom. Radi se na poboljšanju ulova rada, na viznim olakšicama za strane vozače – a pokušava se i da se privuče što više žena – trenutno ih ima samo oko 1,7 odsto.

Berlinski list „Velt“ piše tako o šefovima špediterskih firmi koji „animiraju svoje vozača da na odmorištima stupaju u kontakte sa vozačima konkurentskih preduzeća i pokušaju da ih nagovore da pređu da rade kod njih.“ Spominju se takođe i premije vozačima koji uspeju da dogovore prelazak – za svaki uspešan „transfer“, špediteri svojim radnicima isplaćuju i po 500 evra.