Vučić i Kurti u Briselu

Vučić i Kurti u Briselu

Uoči sastanka u Briselu 18. avgusta i susreta Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, spoljna služba Evropske unije potvrdila je da je domaćin sastanka visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Na sastanku, koji u četvrtak počinje u 10:30, biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, fokus će biti na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

Takođe će se baviti aktuelnim pitanjima i imati za cilj ublažavanje trenutnih tenzija na terenu“, navode iz EEAS.

Borelj će održati i odvojene sastanke sa svakim liderom.

Pred sastanak u četvrtak, Vučić i Kurti će se u Briselu sastati odvojeno i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kao i sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom.

Uoči odlaska u Brisel na terenu je vidljiva aktivna međunarodna diplomatija prema dvojici lidera.

Tako je predsednik Srbije obavio dva telefonska razgovora – sa britanskim i američkim zvaničnicima. Teme razgovora su bile iste, dijalog u Briselu i predstojeći susret Vučića i Kurtija. Razgovarao je telefonom sa Derekom Šoleom, savetnikom državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Za to vreme Kurti je u Prištini razgovarao ponovo sa Kvintom sa kojom se juče sastao deo Srpske liste, a o čemu su javnost danas obavestili iz Beograda, potom se takođe čuo sa Šoleom i Pičom.

Kurti i Vučić sastaju se posle duže od godinu dana, a nakon nove eskalacije situacije i najave Prištine da će 1. septembra započeti sa primenom odluke o preregistraciji na „RKS“, a koja je 31. jula bila povod za barikade na Severu Kosova.

Sa druge strane, u susret sastanku u Briselu, iz kosovske vlade učestalo stižu poruke o tome da tema razgovora neće biti odluke kosovske vlade o srpskim tablicama gradova na Kosovu i dokumentima.