Vučić najavio krivičnu prijavu protiv sebe

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 2. avgusta podneti krivičnu prijavu protiv sebe zbog navoda u slučaju Veljka Belivuka.

On je najavio da će to uraditi i ministar policije Srbije, Aleksandar Vulin, te da će to biti njihov odgovor na navode u medijima koji optužuju Vučića i Vulina za saradnju sa navodnim kriminalnim klanom. Kako je pojasnio, prijavu će u njegovo i Vulinovo ime podneti neko od njihovih saradnika.

“Doneli smo odluku, sutra ćemo podneti krivičnu prijavu i spremni smo da odgovaramo. Spreman sam sebe da unizim i da odem na poligraf”, rekao je Vučić 1. avgusta za javni servis RTS.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu podiglo je u petak, 30. jula, optužnicu protiv Veljka Belivuka i njegove grupe. Optužnicom je obuhvaćen 31 okrivljeni i predata je Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu na potvđivanje. Detalji optužnice još nisu poznati.

Grupa, koju su navodno predvodili uhapšeni Veljko Belivuk i Marko Miljković, sumnjiči se za ubistva, iznude, otmice i dilovanje droge.

Istraga je vođena protiv 31 osobe koje se terete za pet teških ubistava, trgovinu drogom i oružjem, jednu otmicu i jedno silovanje.

Istraživački novinari u Srbiji objavili su da su Belivuk i pojedini članovi njegove grupe tokom saslušanja navodno izjavili da su im predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici, među kojima je i ministar Vulin, “tražili više usluga” od kontrole tribina, do suzbijanja pojedinih antivladinih protesta.

Predsednik Srbije, kao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, su te navode ranije negirali.

Opozicija je u međuvremenu tražila da se ispitaju navodne veze Belivuka sa vrhom vlasti u Srbiji.

Vučić je na RTS 1. avgusta čestitao srpskoj policiji, službama i tužilaštvu koji su radili na procesu pisanja optužnice.