Beloruska sprinterka na sigurnom

0
epa07680569 Krystsina Tsimanouskaya of Belarus reacts after winning the women's 100m race of the Dynamic New Athletics final at the Minsk 2019 European Games in the Dinamo Stadium in Minsk, Belarus, 28 June 2019. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Beloruska atletičarka Kristina Cimanuskaja odbila je da se ukrca na let iz Tokija za Minsk, i na aerodromu zatražila zaštitu i azil, a kao razlog za to navela da je na aerodrom dovedena protiv svoje volje. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je naveo da je Cimanuskaja “na sigurnom”.

Ona je provela noć u hotelu na aerodromu, pošto se obratila japanskoj policiji i tražila zaštitu. Portparol MOK Mark Adams je kazao da su u kontaktu sa sprinterkom i međunarodne agencije poput Agencije UN za izbeglice.

“Rekla je da je sigurna i da se oseća bezbedno. Moramo da čujemo šta ima da kaže i podržimo je u svemu što je odlučila”, kaže Adams.

Sprinterka je trebalo u ponedeljak da se trka na 200 metara, ali je, kako kaže, protiv svoje volje odvedena na aerodorm da se ukrca na let Turkiš erlajnsa. Ona je Rojtersu rekla da joj je trener u nedelju saopštio da mora da ide kući.

“Glavni trener mi je kazao da je odozgo dobio naređenje da me udalji. Rekli su mi da se spakujem i odveli me na aerodrom…Ali, neću da se vratim u Belorusiju”.

Beloruski olimpijski komitet je u saopštenju naveo da je odlučeno da se Cimanuskaja povuče sa Olimpijskih igara u skladu sa savetom lekara, zbog “emotivnog i psihološkog stanja”.

Trener Juri Mojsevič rekao je za državnu televiziju da “nešto sa njom nije bilo u redu, da nije htela da razgovara”.

Rođaci Cimanuskaje, koji su u kontaktu sa njom, kažu da želi da traži azil u Japanu.

Poljska i Češka su sprinterki ponudile azil, a francuski ministar za evropska pitanja rekao je da bi “Evropi bila čast da pruži azil beloruskoj sportistkinji”.