Vučić : Nisam izdajnik, štitiću Srbe na KiM

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u intervjuu za Sputnjik, je rekao da sedam godina sluša kako je nekome obećao nezavisno Kosovo ali da niko ne može da kaže ime nijednog čoveka kome je to obećao.

On je rekao da ga nazivaju izdajnikom jer je vratio Srbiju na Kosovo i jer nije dozvolio da policija na severu bude većinski albanska, što nije prihvatio tačku 14 Briselskog sporazuma da Kosovo uđe u UN.

“Izdajnik sam, iako nisam ja prebacio rešavanje kosovskog pitanja iz UN u EU 2009. godine. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio pitanje 2010. na onako šeprtljast i idiotski način o legitimnosti kosovske nezavisnosti kao što su drugi postavili. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio granicu na Jarinju i Brnjaku 2011. godine, nego neko drugi. Dakle, u čemu se sastoji izdaja osim u njihovoj halabuci i vici?”, upitao je predsednik.

Istakao je da dogovor moraju da postignu oni koji moraju da urede svoju budućnost.

“Dogovor u kome niko ne bi bio srećan do kraja. Ali, tog dogovora nema i neće ga ni biti. Srpske nežne uši bi volele da uvek čuju ono što im se sviđa, iako to nije blizu realnosti. Ali, nije u tome problem. Problem je što Albanci ne žele da čuju ništa što je stvarni kompromis. I konačno, sve što se danas Srbiji nudi sa Zapada nije nikakav kompromis”, rekao je predsednik.

“Vodili smo politiku kao slobodna i nezavisna zemlja”

Navodi da mu je savest mirna i da se bori za svoj narod, kao i da nijednu odluku nije doneo pod pritiskom.

“Nisam puštao teroriste iz zatvora niti sam odustajao od obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja. Vodili smo politiku kao slobodna i nezavisna zemlja, i to ćemo nastaviti. Problem je što druga strana zna da hoće nezavisno Kosovo, a mi često samo znamo šta nećemo, ali ne i šta hoćemo. Voleli bismo negde da ucrtamo kao svoj i Kačanik, u kome nema nijednog Srbina, a to je najznačajnije mesto za regrutaciju tzv. Islamske države u Evropi. Ucrtali bismo ga kao svoje, iako ni u perspektivi nijedan Srbin neće poželeti da živi tamo i nikome ništa ne znači. Samo se mnogi prave da nam je i Kačanik mnogo važan i da ne mogu da izgovore ovu jeres koju ja izgovaram”, rekao je Vučić.

Naveo je da se plaši međunarodnih konferencija, ali da bi, kada bi do toga došlo, morale da učestvuju sve velike sile.

“Zalažem se za to da razgovaramo sa Albancima i da pokušamo da dođemo do kompromisa. Očigledno da je to teško. Čujemo sad i laži o trovanju Albanaca posle izbora na Kosovu. Insistiraću na istrazi o tom navodnom trovanju. Posle svaka tri dana ću im ponoviti pitanje: završiste li istragu? A naravno da su se neki razboleli zbog pobede Srpske liste, koja neće da se odrekne srpskog imena i prezimena”, rekao je predsednik.

Na pitanje da li ima mehanizme da zaštiti Srbe, rekao je: “Uvek ćemo imati snage da zaštitimo Srbe od pogroma i od onoga što su doživeli devedesetih i 2004. godine”.

“Ozbiljan sam kad to govorim, ne zato što imam neke planove ili pretim. Ali, nećemo dozvoliti da nam neko ubija i proteruje narod. Ne možemo više dopustiti da se neko iživljava nad našim narodom”, rekao je Vučić.