Vučić: O izborima posle vanrednog stanja

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao je da će pred sutrašnju sednicu Kriznog štaba izaći sa predlogom da policijski čas počne u četvrtak u 18h i traje do subote u 5 ujutru.

On je pojasnio da će u petak, 1. maja, penzionieri moći da se kreću tokom celog dana, a da će u subotu i nedelju zabrana kretanja biti kao i radnim danima – od 5 ujutru do 18h popodne.

Takođe je istakao da je na snazi zabrana okupljanja više od pet ljudi. Vlada Srbije je pre mekoliko dana usvojila odluku da policijski čas traje od četvrtka u 18 časova, do ponedeljka u 5 ujutru.

Zabrana kretanja za prvomajske praznike trebalo bi da bude duga 83 sata i epidemiolozi su rekli da je njihov stav čvrst – da ta mera treba da ostane na snazi.

U Srbiji je registrovano 8724 obolelih od koronavirusa, a broj preminulih je 173.

Vučić je rekao da u Srbiji ima 675 novih kliničkih respiratora, i još 375 u NR Kini.

“Mi smo naručili 3000-3500 respiratora, obezbeđeni smo za to”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je nagovestio da bi krajem sledeće nedelje moglo da bude ukinuto i vanredno stanje. On je napomenuo da će poštovati odluku Ustavnog suda Srbije na brojne žalbe da je vanredno stanje proglašeno na neustavan način, ali je uveren da ništa nije prekršeno.

Predsednik Srbije je kazao da će se o izborima razgovarati već naredne nedelje.

“U ponedeljak je sastanak sa svim predstavnicima političkih partitja i možemo da se dogovorimo da ostavimo još 3,4 dana da se spreme za izbore, a kada zaseda RIK ostaju još 38 dana i teku izborne radnje. Dobrodošli su svi koji žele da ućestvuju na izborima, ja ću biti srećan da razgovaram sa svima.“

Vučić je govorio i o mogućnosti predizbornih skupova.