Vučić razgovarao sa Angelom Merkel

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u telefonskom razgovoru zamolio nemačku kancelarku Angelu Merkel da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu sa prištinskim vlastima, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, obezbedi stabilnost u regionu, zahvalivši kancelarki Merkel i predsedniku Makronu na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces.

Služba za saradnju s medijima predsednika Republike je saopštila da je Vučić, međutim, ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji i još jednom zamolio kancelarku Merkel da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

Srbija će ostati privržena svojoj politici mira i saradnje na Zapadnom Balkanu, naglasio je Vučić i zahvalio kancelarki Merkel što je pokretanjem Berlinskog procesa značajno doprinela stabilnosti našeg regiona.

Predsednik Vučić je, s tim u vezi, zamolio kancelarku Merkel da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Dvoje sagovornika su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke, ukazavši na to da nemačke kompanije, koje posluju u našoj zemlji, zapošljavaju oko 60.000 srpskih radnika.

Vučić je izrazio nadu da će se još velikih kompanija iz Nemačke opredeliti da iskoriste dobro poslovno okruženje i otvore svoje pogone u Srbiji.

Predsednik Vučić je pozvao kancelarku Merkel da ponovo poseti Srbiju.