Vučić – Šokiran sam Tačijevom izjavom

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je “apsolutno šokiran činjenicom da EU nije reagovala na izjavu Hašima Tačija da Priština neće sprovoditi u delo što je potpisala u Briselu, to jest formiranje Zajednice srpskih opština”.

“Čekali smo 24 sata da EU reaguje. Apsolutno sam šokiran da niko nije reč rekao za dokument koji je potpisan u Briselu, a čije provođenje je garantovala EU. Ako ne važe za Albance ti dokumenti, ne znam šta misle s kim u budućnosti da razgovaraju”, rekao je Vučić.

“Albanci imaju samo jednu crkvu u kojoj se mole, a to su SAD, i sve što kažu ili urade protiv Rusije i Srba baš ih briga”, rekao je Vučić.

Važno im je da ih američka misija pri OEBS-u pohvali za antikorupcijsku akciju, dodao je Vučić, ukazujući da je to bila antikorupcijska akcija koliko su protiv korupcije orijentisani Haradinaj i Tači.

“Za mene je mnogo važnije i indikativnije i to što ćute Nemci, Englezi i Francuzi i Brisel. U Briselu su taj dokument potpisali Tači i Dačić, ali u prisustvu Keti Ešton. Nije tamo bio sveti Petar, već Keti Ešton kao visoki predstavnik EU. Ako EU nije u stanju da garantuje sporazum u čijem je stastavljanju sama učestovala neka nam to kažu, da znamo da ti sporazumi nemaju više nikakvu pravnu snagu”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije ističe da će se onda i druge stvari odvijati na drugačiji način.

“Uneće to dodatnu nesigurnost i uneće mnogo problema svim stranama, ali je važno da nas EU po tom pitanju informiše umesto što nas informišu o raznim glupostima koje im neki politički tajkuni pišu. Bilo bi dobro da nas informišu o onome na šta smo mnogo vremena i energije utrošili, da bismo stvari umirivali. Tako da se nadam da ćemo danas ili sutra dočekati rekaciju EU po tom pitanju, a ako je ne bude, onda znamo šta je i nama činiti”, istakao je Vučić.