Zapad traži da Kosovo dozvoli Srbima da glasaju

Zapad traži da Kosovo  dozvoli Srbima da glasaju

Međunarodna zajednica pozvala je Vladu Kosova da dozvoli Srbima da glasaju na predstojećem referendumu kojeg organizuje Srbija.

U zajedničkom saopštenju više zapadnih država izražava se žaljenje što Vlada Kosova nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće sa Kosova tokom referenduma u nedelju, 16. januara.

“Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU”, navodi se u zajedničkom saopštenju Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Srbija 16. januara organizuje referendum za izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Vlada Kosova je ranije saopštila da će pripadnici srpske zajednice sa Kosova na referendumu Srbije moći da glasaju putem pošte ili putem Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu.

Međunarodna zajednica podvlači da je “važno da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnost”.