Zelenski. „Pobedićemo“

Zelenski. „Pobedićemo“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obeležio je prvu godišnjicu ruske invazije na njegovu zemlju porukom u kojoj je naglasio da će Ukrajinci na kraju pobediti.


U videu objavljenom u medijima i naslovljenom “godina nepobedivosti”, 45-godišnji predsednik sedeo je za stolom i prisetio se kako se obratio Ukrajincima pre godinu dana, u trenutku kad su Kijev i svet uzdrmani zbog ruskog pokretanja invazije.


Pre godinu dana na današnji dan, s ovog istog mesta oko sedam ujutro, obratio sam vam se kratkom izjavom, u trajanju od samo 67 sekundi, rekao je u 15-minutnom govoru, uz svečanu muziku u pozadini.


“…mi smo jaki. Spremni smo na sve. Pobedićemo svakoga. Ovako je počeo 24. februara 2022. Najduži dan u našim životima. Najteži dan u našoj novijoj istoriji. Rano smo se probudili i od tada nisam spavao.”


“Gotovo svako ima barem jedan kontakt u svom telefonu koji više nikada neće podići slušalicu”, rekao je Zelenski. “Onoga ko neće odgovoriti na SMS ‘Kako si?‘. Ove dve jednostavne reči dobile su novo značenje tokom godine rata.”


Ukrajinske snage sprečile su brzu rusku pobedu početkom 2022., a sukob, koji Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”, pretvorio se rovovsku bitku na istoku i jugu zemlje. Budući da čelnici obe zemlje ne pokazuju znakove povlačenja, ne nazire se kraj borbi.


Zelenski, koji je odigrao ključnu ulogu u prikupljanju finansijske i vojne pomoći iz celog sveta za održavanje ukrajinske odbrane pred mnogo većom vojskom, pohvalio je svoj narod.


“Postali smo jedna velika vojska … u kojoj svi daju svoj doprinos”, rekao je on i opisao je 2022. godinu kao godinu otpora, hrabrosti, bola i jedinstva.


“Glavni je zaključak da smo preživeli. Nismo poraženi. I učinićemo sve da pobedimo ove godine!”