Zemljotresi u Albaniji i BiH

0

Najmanje 11 osoba je poginulo u snažnom zemljotresu, jačine 6,4 jedinice po Rihteru koji je jutros u 3.54 pogodio neposrednu okolinu albanskog grada Drača, a osetio se u celom regionu. Više od 300 osoba je povređeno.

Samo tri sata kasnije, oko 7 i 10 zemlju je pogodio još jedan potres – jačine 5,4 stepeni Rihterove skale, preneli su lokalni mediji.

U jaki potresima koji su jutros zatekli Albance pre zore, ošetećena je i zgrada Crvenog krsta.

Najkritičnije je u Draču, gde su pronađena tela dve ženske osobe – devojčice od 10 i tinejdžerke od 18 godina.

Premijer Albanije Edi Rama stigao je jutros u Drač. On je kazao da je snažan potres prouzrokovao ozbiljne posledice, te da su, nažalost, izgubljeni i životi.

– Sve državne strukture su od prvih trenutaka nakon zemljotresa u Draču. Intenzivno radimo na tome da se spasi svaki život u ovim kobnim trenucima u Draču i Tumanu. Ovo je dramatičan trenutak kada moramo biti mirni po svaku cenu, stajati jedan uz drugog i suočiti se ovako teškim udarcem. Sve ćemo učiniti šta je u našoj moći, a sa našim prijateljima ćemo ovu situaciju i prevazići – kazao je Rama.

Među povređenima i poginulima u zemljotresu koji je rano jutros pogodio Albaniju nema državljana Srbije, rekao je ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić.

– Još je rano da se utvrdi tačan broj žrtava, dosta objekata je oštećeno, naročito u mestu Tumana – rekao je Zarić . On je rekao da, prema podacima albanskih vlasti, među povređenima i poginulima nema stranaca.

U Tirani trenutno boravi delegacija od stotinak srpskih privrednika koji su došli zbog Međunarodnog sajma i svi su na bezbednom.

Nakon niza zemljotresa sa epicentrom u Albaniji, danas u 10.20 sati jako i dugotrajno podrhtavanje tla osetilo se i u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zemljotres je bio jačine 5,2 jedinice po Rihteru.
Epicentar je bio na području Hercegovine, 11 kilometara od Nevesinja i 77 kilometara južno od Sarajeva, na dubini od 10 kilometara.

Zemljotres je zatresao zgrade, a njihanje je trajalo prilično dugo zbog čega su u mnogim gradovima stanovnici istrčali na ulice.

Prema navodima tamošnjih medija, zemljotres se osetio u Sarajevu, Mostaru…

Postoje informacije da se potres osetio i na tlu Srbije.