Zorana Mihajlović:“Kriva je uprava EPS-a“

0

Ministarka rudarstva i energetike rekla je da oko 30 odsto sistema EPS-a trenutno nije u pogonu i da je za aktuelnu energetsku krizu kriva uprava EPS-a. Kad izađemo iz krize, videćemo ko je u celom lancu napravio problem, istakla je ministarka. Zorana Mihajlović je rekla za RTS da trenutno oko 9.000 korisnika nema struju, odnosno oko 260 trafo-stanica nije u funkciji. U nedelju uveče je, kaže, bez struje bilo oko 126.000. Distributivni sistem očito prethodni dugi niz godina nije dovoljno dobro održavan,nije ulagano u nove stubove, mrežu i održavanje – rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno, a gde je manje dostupno, onda i ne odete. Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju, tvrdi ministarka energetike.


EPS ima obavezu da predloži da se umanje računi onim potrošačima koji nisu imali struju. “Da se shvati da kada ne obezbedite električnu energiju, morate za to i da odgovarate”, navodi Mihajlovićeva.


Ministarka nije direktno odgovorila na pitanje da li se oseća odgovorno za propuste, ali je navela da “kad se napravi analiza, nikakav to problem nije, mnogo su važnije druge stvari”.


EPS nije obezbedio dovoljno uglja na svojim deponijama, rekla je ona.


Ponovila je da se cena struje, gasa i toplotne energije za domaćinstva neće menjati do kraja zimske sezone.


Mihajlovićeva napominje da se sada ne razmišlja o restrikcijama struje, dodajući da “sve može da se reši, ali da je pitanje koliko sve to košta”.