Aleksić: „Referendum o Kosovu“

Aleksić: „Referendum o Kosovu“

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić potvrdio je u sredu da će ta stranka u nedelju, 2. aprila, širom Srbije pokrenuti akciju prikupljanja potpisa građana za održavanje referenduma o „francusko-nemačkom“ planu za Kosovo i Metohiju.

Kako je kazao, to će se desiti uprkos pokušaju opstrukcije režima koji se, prema njegovim rečima, „plaši izjašnjavanja građana“, jer „zna da je ogromna većina“ naroda protiv priznavanja Kosova.

Akciju su već podržali Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i Miloš Parandilović iz Pokreta Novo lice Srbije, a očekujemo podršku i velikog broja poznatih ličnosti. Pozivam sve stranke, organizacije i pojedince da podrže akciju kojom se zahteva raspisivanje referenduma o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju“, rekao je Aleksić Radio-televiziji Vojvodine.

Aleksić je podsetio na to da prihvatanje Ohridskog sporazuma znači faktičko priznavanje Kosova kao nezavisne države, jer je tim dokumentom predviđeno razvijanje dobrosusedskih odnosa, priznavanje ličnih dokumenata i registarskih tablica i da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama“.

Šta je to nego priznavanje ’Kosova’? Pošteno je i logično da se o tom pitanju narod izjasni na referendumu. Vlast, međutim, beži od izjašnjavanja naroda, jer zna da je velika većina građana protiv i jer bi odbacivanje francusko-nemačkog sporazuma na referendumu označilo kraj vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić pokušao da opstruiše inicijativu Narodne stranke, ali da će bez obzira na to prikupljanje potpisa početi za vikend.

Referendum bi trebalo održati pre nego što bilo kome padne na pamet da bilo šta potpiše. Jedini miran i demokratski način da donesemo odluku o francusko-nemačkom planu za Kosovo i Metohiju jeste da se pitaju građani. Referendum je evropska tekovina, pa ako se u Evropi građani pitaju o gradnji tržnih centara, onda i građani Srbije mogu da na referendumu odluče o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je Vučić položio zakletvu na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju i zakleo se da će čuvati Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, a da sada građanima govori drugačije od onoga za šta se zalagao u izbornoj kampanji.

Vučić je sada prihvatio sporazum kojim se krši Ustav u kojem piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Pošto Ustavni sud ćuti na očigledno kršenje Ustava, onda građani odlučuju kao suvereni nosioci vlasti“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da bi po odbacivanju francusko-nemačkog sporazuma trebalo nastaviti razgovore sa Prištinom i međunarodnom zajednicom kako bi se normalizovali životi i odnosi svih koji ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji.