Bajden i Si – da rivalstvo ne pređe u sukob

0

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je telefonom sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, drugi put otkako je preuzeo dužnost predsednika, a Bela kuća je u saopštenju navela da su “dvojica lidera vodili široku, stratešku diskusiju” o oblastima u kojima postoje zajednički interesi dve zemlje, ali i o onima u kojima se interesi, vrednosti i perspektive razlikuju”.

Odnosi SAD-a i Kine su napeti, sa sukobima o pitanjima poput trgovine, špijunaže i pandemije korona virusa, ali Bajden se u 90-minutnim razgovoru usredotočio na raspravu o budućim odnosima SAD-a i Kine.

Bela kuća je navela da su predsednici razgovarali “o odgovornosti obe zemlje da osiguraju da rivalstvo ne pređe u sukob”.

Kineska državna televizija je javila da su dvojica lidera imali “iskrenu, sveobuhvatnu stratešku komunikaciju”, ali nije navela više detalja.

Bela kuća je izrazila nadu da će dve strane zajedno raditi na pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući klimatske promene i sprečavanje nuklearne krize na Korejskom poluostrvu, uprkos rastućim razlikama.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da je Bajden jasno rekao Siju da nema nameru da se udalji od politike svoje administracije da vrši pritisak na Kinu u vezi sa ljudskim pravima, trgovinom i drugim oblastima u kojima Kina krši međunarodno pravo.

Prošle sedmice, kineski ministar inostranih poslova Vang Ji upozorio je Bajdenovog izaslanika za klimu Džona Kerija da bi pogoršanje američko-kineskih odnosa moglo narušiti saradnju u oblasti klimatskih promena.