Lavrov o obaranju aviona sa zarobljenicima

Lavrov o obaranju aviona sa zarobljenicima

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na konferenciji za novinare u Ujedinjenim nacijama govorio o jučerašnjem obaranju aviona Iljušin -76 u kojem su bili ukrajinski zarobljenici.
On je rekao da ga ne brine da li će međunarodna zajednica verovati Rusiji po pitanju aviona i podsetio na slučaj Buča. „Rusija ne brine da li će joj poverovati međunarodna zajednica po pitanju aviona. Za dve godine od Buče i dalje nema nikakvih činjenica”, rekao je on.
Kako je istakao, međunarodna zajednica oličena u predstavnicima Zapada i medijima već je dokazala svoju diskreditovanu poziciju.
„Uopšte se ne nerviram oko toga što „međunarodna zajednica” možda neće poverovati”, naglasio je ruski ministar.
Takođe je rekao da je ovim povodom Rusija tražila hitnu sednicu SB UN.
Prema njegovim rečima, razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine je bila dogovorena, ali, umesto toga, Kijev je izveo napad na avion raketama. Lavrov je dodao da Rusija sada utvrđuje činjenice u vezi sa padom vojno-transportnog aviona sa ukrajinskim zarobljenicima.
Ukrajina nije mogla da ne zna da je bila planirana razmena zarobljenika u Belgorodskoj oblasti, istakao je šef ruske diplomatije.
Lavrov je na konferenciji za novinare nakon učešća u aktivnostima SB UN rekao da je napad na avion je još jedan primer toga kako kijevski režim primenjuje terorističke metode.
Ruski ministar je skrenuo pažnju da je Kijev odmah posle pada aviona proglasio „još jednu pobedu”, ali je ubrzo, nakon što su rasvetljene okolnosti, počeo da te objave gura pod tepih, prenosi Sputnjik.