Srbija skinuta sa liste Kovid bezbednih zemalja

0
epa08938922 A dose of Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine during the vaccination at Novi Beograd medical center in Belgrade, Serbia, 15 January 2021. Serbia began its coronavirus disease (COVID-19) vaccination campaign of elderly and medical workers on 24 December 2020. EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Srbija je i zvanično skinuta sa liste bezbednih zemalja Evropske unije po pitanju korona virusa. Time su ponovo uvedene restrikcije za putovanja građana ove države u zemlje EU.

Ovo (odluka) ne dovodi u pitanje mogućnost država članica da ukinu privremeno ograničenje nebitnih putovanja u EU za potpuno vakcinisane putnike (iz ovih zemalja)”, stoji u saopštenju EU.

Osim Srbije, iz zemlja regiona ovaj status je izgubila i Albanija. Takođe su status “bezbedne države” izgubile Azerbejdžan, Brunej Darušalam, Japan i Jermenija, a Urugvaj je ušao u listu bezbednih zemalja.

Dve nedelje ranije, EU je skinula sa iste i Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Kosovo. U ovom trenutku, na listi bezbednih zemalja iz regiona samo se nalazi Bosna i Hercegovina.