BBC optužen za antisemitsku „krvnu klevetu“

BBC optužen za antisemitsku „krvnu klevetu“

Britanski ministar za imigraciju Robert Dženrik uporedio je Bi-Bi-Si-jevo izveštavanje o sukobu Hamas-Izrael sa antisemitskom „krvnom klevetom“. Ovaj emiter našao se na udaru nekoliko britanskih zvaničnika zbog izveštavanja o napadu na bolnicu u Gazi, 17. oktobra, za koji Izrael i Palestinci okrivljavaju jedni druge.
„Izveštavanje o tragičnoj eksploziji u bolnici Al-Ahli od strane Bi-Bi-Sija i drugih bilo je kao krvna kleveta 21. veka“, napisao je Dženrik.
U svom postu, Dženrik je komentarisao pitanje koje je poslanik Stiven Krab ranije postavio premijeru Rišiju Sunaku. Tokom parlamentarne debate, Krab se požalio da su „delovi britanskih medija“ izvestili o napadu na bolnicu oslanjajući se na informacije „službenika u Gazi pod kontrolom terorista“.
„Naslovi su od tada prepravljeni, ali izlivanje mržnje prema Jevrejima na društvenim mrežama preko noći bilo je podlo“, rekao je Kreb. Dalje je zatražio da Sunak upozori da „svaka informacija koja dolazi od Hamasa mora biti tretirana sa određenim stepenom provere i unakrsnog ispitivanja“.
Premijer se složio da „ne treba žuriti sa sudom pre nego što imamo sve činjenice“ o tragediji.
„Na svim onima na odgovornim pozicijama u ovom domu i van medija je da prepoznaju da će reči koje izgovorimo imati uticaja i treba da budemo oprezni sa njima“, rekao je Sunak.
Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli ponovio je ovo mišljenje, tvrdeći da je u utorak previše ljudi donelo prebrzo zaključke o tragičnom gubitku života u bolnici Al-Ahli“. Pozvao je sve da „sačekaju činjenice, jasno i tačno ih izveštavaju“.
Izrael je takođe optužio britanske medije za pristrasnost u vezi sa eksplozijom u bolnici. Portparol IDF Džonatan Konrikus kritikovao je Bi-Bi-Si zbog „dvostrukih standarda” i tvrdio da je voditelj Skaj Njuza otvorio nedavni intervju sa njim „veoma nepravednim” pitanjem koje implicira da Izrael treba da bude odgovoran za smrt u Al-Ahliju, prenosi Raša Tudej.
Emiter je ranije ove nedelje potvrdio da istražuje nekoliko svojih zaposlenih zbog navodne antiizraelske pristrasnosti i podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas.
Krvna kleveta ili krvna optužba je lažna tvrdnja da Jevreji, ubijaju decu kako bi koristili njihovu krv u svojim verskim obredima.
Krvne klevete su se uglavnom zasnivale na tome da su Jevreji uzimali ljudsku krv i pravile mace, beskvasnog hleba koji jedu tokom praznika Pashe. Ovaj element optužbe navodno je odsutan u najranijim klevetama u kojima su tadašnji Jevreji optuživani za ponovno izvođenje raspeća Isusa Hrista.