„Noe cirihe cajtung“ o opasnim Taćijevim igrama

0

Švajcarski dnevnik „Noe ciriher cajtung“ ocenio je da je lider kosovskih Albanaca Hašim Taći odbacio sporazum o normalizaciji sa Srbijom i stavio na dnevni red projekat Velike Albanije.

Kao bivši gerilac, Taći poznaje taktiku igle i prošle nedelje je napao dvaputa. Prvo je rekao da Beograd treba da zaboravi na dogovor o zajednici srpskih opština i da od tog dogovora neće biti ništa. U „drugom udaru“, piše ovaj list, Tači je u Krumi , u okrugu na severu Albanije, pokupio aplauze publike kada je rekao „uskoro ćemo živeti u zajedničkoj državi Kosova i Albanije“ i da je unija dve zemlje – „prirodna reakcija“.

Taćijevu reakciju nisu isprovocirali Srbi. Predsednik Srbije je rezervisano komenarisao Taćijeve izjave.

Švajcarski dnevnik ocenjuje da je Taćijeva provokacija okrenuta ka Briselu i Berlinu, a ne ka Beogradu i smatra da je ona posledica neuspelog plana o podeli Kosova, ali i slabih reakcija na nepoštovanje dogovora iz Brisela.

„To što Tači sada izvlači staru mapu sa Velikom Albanijom nije iznenađenje. On je preuzeo veliki rizik u pokušaju da postigne teritorijalno poravnanje sa Vučićem. Odbijanje u Berlinu i mlaka podrška Brisela, ali i otpor Srpske pravoslavne crkve i mnogi njegovi domaći protivnici, čine da on izgleda kao gubitnik“, piše „Noe ciriher cajtung“, dodajući da sada „golub postaje jastreb“ ili „dvoglavi orao koji se uzdiže sa kosovskog polja i leti na albansku obalu Jadranskog mora“.

Ovo nije dobar razvoj , piše list i dodaje da sve zavisi od toga da li će evropske integracije na zapadnom Balkanu biti nastavljene, ili će situacijom upravljati „etnički nacionalizam“.