Čeku. „Obnovićemo kuću Džafera Deve“

Čeku. „Obnovićemo kuću Džafera Deve“

Ministarstvo kulture Kosova neće odustati od restauracije kuće Džafera Deve u Mitrovici, saopštio je ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku. Poreklo otvaranja rasprave je u Srbiji, a reakcije su prethodnih dana bile histerične, poručio je on. Diskurs je opasan, te će međunarodnim partnerima biti dato dovoljno vremena da dobiju pojašnjenja, ali ovo ministarstvo ne odustaje od projekta. Ima dovoljno novca, ali započeti posao se mora nastaviti sa međunarodnim partnerima.

Dan nakon odluke EU i UNDP da otkažu projekat vredan oko 300,000 evra restauracije kuće Džafere Deve, za kojeg već više strana ističe njegovu ulogu kao nacističkog kolaboracioniste, kosovski ministar za kulturu, koji se i dalje zalaže za zaštitu njegove oronule kuće kao objekta od posebnog značaja, održao je konferenciju za medije u Prištini i optužio Srbiju za izvor „ujdurme“. „Debata poslednjih dana vodi poreklo iz Srbije“, rekao je Čeku.

Odluka međunarodnih agencija da otkažu projekat stigla je nakon afere koja se otvorila kada su se inicijalno one krajem prošle nedelje pohvalile time da će zajedno sa kosovskim ministarstvom za kulturu restaurirati „najzadivljujuće mesto nasleđa – kuću Džafera Deve“, da bi potom srpski istoričari javnosti ukazali na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta.

EU i UNDP su se ubrzo i ogradili – da su „zabrinuti zbog kontroverzi“ oko ove kuće, te da „rade na alternativama“, ali se sve zahuktalo nakon što se oglasio nemački ambasador u Prištini.

Nema pranja istorije! Nemojte da izvrćete istinu o holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti“, poručio je Jorn Rode, uz naglasak da je „veoma zabrinut“. Iste poruke uputila je potom i izvestiteljka za Kosovo, Viola fon Kramon.

To je pokrenulo lavinu negativnih komentara u albanskoj javnosti. Nemačkom ambasadoru od javnih ličnosti su posebno zamerili bivši kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli koji je istakao pozitivnu ulogu Deve, kao i antropološkinja sa Kembridža, albanskog porekla Nora Veler. Ona je prvo poručila da nemački ambasador nije dobro informisan, da bi u sinoćnjem gostovanju na KTV direktno optužila ambasadora da je načinio štetu, tako što je netačno povezao restauraciju kuće sa lažnim optužbama da Kosovo negira holokaust.

Sada je na konferenciji za medije, Čeku naglasio da je svrha rasprave koja je „pokrenuta iz Srbije“ bila upravo „širenje laži da je Kosovo poricalo holokaust, što je srpska izmišljotina“.Takođe je Čeku ponovio da je Ministarstvo kulture „najavilo restauraciju zgrade, a ne restauraciju lika Džafera Deve“.

On je ovo inače kazao po drugi put od juče kada se u pokušaju da sačuva projekat, posredno ogradio da kuća Džafera Deve „ne mora po svaku cenu da zadrži ovo ime“, a akcenat stavio njenu arhitektonsku vrednost.