Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici

Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici

Glasanje o rezoluciji o Srebrenici o kojoj je Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo da se izjasni 2. maja je odloženo, saznaje RTS. Još nije poznato kada će se ova rezolucija naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN.
Rezolucijom o Srebrenici se poziva da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida u Srebrnici 1995. godine.
Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija rekao je za Dnevni avaz da je glasanje odloženo kako bi „svi imali vremena da se upoznaju sa činjenicama” i da svi, „uključujući i one koji su sada možda protiv”, daju sugestije. „U ovom trenutku znamo da sednica neće biti 2. maja zbog toga što danas šaljemo tekst rezolucije na reviziju za slučaj da zemlje članice UN imaju još neke predloge na tekst. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja, zavisno od rasporeda sednica, što ćemo znati u utorak”, rekao je Lagumdžija.
Dodao je da je u toj odluci učestvovala i misija BiH pri UN.
Ranije danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su se danas u Beču sastali predstavnici SAD i Nemačke gde su prebrojavali glasove onih zemalja koje će podržati rezoluciju o Srebrenici i pravili listu za pritisak i dodao da je važno nastaviti sa diplomatskim radom, svejedno kakav ishod glasanja o rezoluciji na kraju bude bio.