Crna Gora iz krize u krizu

Crna Gora iz krize u krizu

Crna Gora ulazi u još jednu političku krizu. Većina u parlamentu protiv predsednika Mila Đukanovića. Između njih je Ustavni sud – institucija koja ima mandat da presudi u ovom političkom sporu. Problem je samo što Ustavni sud godinama ne funkcioniše, jer nema dovoljno sudija za validan rad. Crna Gora iz jedne krize ulazi u drugu već nekoliko godina. Poznavaoci prilika tvrde da je to modus vivendi crnogorskog premijera od momenta kad je na izborima izgubio vlast koju je držao tri decenije.

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da bi u Skupštini trebalo da se izglasa inicijativa o razrešenju predsednika te zemlje Mila Đukanovića. Time se šalje važna politička poruka, a pitanje je za pravnike da li to može da se operacionalizuje zbog situacije sa Ustavnim sudom, rekao je Abazović.


“Ja mislim da treba da izglasamo tu inicijativu i da na taj način parlament uputi jasnu poruku šta misli o predsedniku države. To je jako važna politička poruka. Da li ona može da se operacionalizuje zbog ovakvog Ustavnog suda, to je sada upitno pitanje za pravnike, ali definitivno taoci smo jednog čovjeka 30 godina i sada treba i dalje da nastavimo da budemo taoci. Ne mislim da je to dobro”, rekao je Abazović.Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač saopštio je da Ustav Crne Gore propisuje samo davanje mandata za sastav Vlade nakon konstituisanja Skupštine, dok niti jednom rečju, ne propisuje pravila o postupanju kada se mandat dodeljuje drugi ili treći put u istom sazivu.


“Ustav propisuje samo davanje mandata nakon konstituisanja Skupštine dok, niti jednom rečju, ne propisuje pravila o postupanju kada se mandat dodjeljuje drugi ili treći put u istom sazivu”, istakao je Kovač, a objavilo Ministarstvo pravde na Tviteru.


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović podneo je zahtev da se parlamentu skrati mandat, a Demokratski front je pokrenuo inicijativu za razrešenje Đukanovića, za šta je potrebno mišljenje Ustavnog suda koji trenutno ne funkcioniše.