Crna Gora – sukob države I crkve

0

Skupština Crne Gore raspravljaće 24. decembra o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti koji je uzavreo strasti I oživeo sukobe na relaciji Srska pravoslavna crkva – Vlada Cne Gore. Razmena oštrih reči I pratila je ovaj predlog zakona, pa se , na specifičan način uključio I Vatikan. U predlog zakona su ušle , kako navode u Vladi , I preporuke Venecijanske komisije, a o spornom zakonu se danas raspravlja u Vatikanu, gde crnogorski premijer Duško Marković o tome razgovara sa Papom Franjom.

Rimski papa je odgovorio srpskom patrijarhu Irineju da zakon treba da bude donet po demokratskim principima I da treba da ga prihvate sve verske zajednice u Crnoj Gori.

Mitropolija SPC je najavila da će organizovati protest u Nikšiću 21. decembra I da će doneti na protest I mošti Svetog Vasilija Ostroškog, iz manastira Ostrog, koji važi za jedno od najsvetijih mesta Srpske pravoslavne crkve.

“Mnogo je duboka i komplikovana priča u Crnoj Gori i ne smije se dozvoliti da se budućnost Crne Gore gradi na bogomržnji i bratomržnji, već na pomirenju i bratskoj slozi.

Pozivamo sve, bez razlike, kao što dolaze u Ostrogu na poklonjenje, da dođu i u Nikšić, jer sveti Vasilije ne gleda ko je ko, ko je musliman, ko je pravoslavac nego sve prima”, kazao je mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović.

“Zaista se obraćam i ovima koji su sada na vlasti da prije svega shvate da ničija nije do zore gorela, i da je svaka vlast od danas do sjutra, kao i naši životi. Prema tome, ja ih pozivam da se oni sami vrate onom izvornom crnogorstvu, izvornoj Crnoj Gori, i da se oslobode od nasljeđa bratoubilačkog i bogoubilačkog”, poručio je Amfilohije.

Vladajuća Demokratska partija socijalista je kritikovala iznošenje I, kako su rekli, zloupotrebu moštiju Svetog Vasilija.”Ovakvu zloupotrebu, čak i moštiju Svetog Vasilija, ne pamti Crna Gora.

Pozivamo građane da ne nasedaju na ovakve provokacije, kojima smo odoleli i u turbulentnijim vremenima 90-tih, kad je država Crna Gora bila u sasvim drugoj poziciji”, navodi se u saopštenju DPS.

Prema istraživanjima javnog mnenja, u Crnoj Gori veliko poverenje građana uživa Srpska pravoslavna crkva.

Katolička crkva u Crnoj Gori se zvanično još nije oglasila povodom donošenja tog zakona dok predstavnici Islamske verske zajednice ističu da su generalno zadovoljni onim što je napisano u tom dokumentu, ističući, međutim da su neophodne manje intervencije.

Sa ovom uzavrelom temom se povezuje I nedavni pokušaj atentata na Milorada Davidovića Daku, crnogorskog biznismena koji važi za velikog dobrotvora Srpske pravoslavne crkve I finansijera opozicije u Crnoj Gori.

Na njega j snajperom pucano u beogradskom hotelu Kraun Plaza. Ranjen je u levu šaku I van je životne opasnosti.

Ovaj događaj će, bez sumnje, doneti nove podele u Crnoj Gori , pa mnogi strahuju od izazivanja većeg incidenta.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime