Izbori neće biti u martu

0

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je posle treće runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, koji se održavaju uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta (EP) da predstojeći izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu koji Ustav Srbije dozvoljava.

“Usaglasili smo se da izbori ne budu održani u martu nego da predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) kome je to ustavna nadležnost, odluči u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom o krajnjem datumu u kom bi mogli da budu održani izbori, a kako bi omogućili implementaciju svih zaključaka koje smo dogovorili u ove tri runde dijaloga”, rekla je Gojković.

Ona je prenela da je dogovoreno da se izaberu članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) po formatu “tri plus dva”.

Predsednica Skupštine Srbije je ocenila da su ovim dogovorom dobili i oni koji nisu učestvovali u dijalogu, a koji blokadom RTS- pokazuju da “žele haosom i bezidejnošću” nešto da postignu.

Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon izjavila je, na konferenciji za medije posle treže runde međustranačkog dijaloga, da je jako bitno što je dogovreno da izbori ne budu u martu i da će biti vremena da građani steknu više poverenja i da će izborni proces biti fer i demokratski.

Ona je rekla da je u ovom dijalogu postignut napredak i najznačajniji dogovor oko slobode medija, te da se nada novim propisima za rad nacionalne televizije u izbornoj kampanji.

Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka kaže za RSE da izbori zakonski nikako nisu mogli ni da budu održani u martu i da je priča o njihovom odlaganju politički spin.

„Zakonski, jedini mogući datumi su 19. i 26. april i 3. maj da bi to bili redovni izbori. Dakle, priča da su izbori trebali da budu u martu je jedan spin, verovatno možda negde unapred i planiran da bi se danas reklo da je to na primer 3. maj.

Pritom, 19. april je Uskrs, tako da praktično kao jedine zakonske okvire, odnosno datume kada izbori mogu da se održe imamo 16. april i 3. maj. Oni (vlast) to sad predstavljaju kao ispunjenje nekakvih zahteva opozicije i kao izlaženje u susret da bi se sve ovo implementiralo, a u stvarnosti je to jedan spin kako bi se vlast predstavila kao neko ko izlazi u susret“, kaže Stojanović.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime