Nove Demokratija pobedila u Grčkoj

0

Na osnovu prebrojanih glasova sa više od 85 odsto biračkih mesta konzervativna Nova demokratija osvojila je 39,7 odsto glasova. Levičarska Siriza dosadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa osvojila je 31,6 odsto glasova. “Tražio sam za jak mandat da promenim Grčku. Vi ste mi ga velikodušno poverili. Od danas počinje teška ali i lepa borba”, rekao je Kirijakos Micotakis u svom pobedničkom govoru.

Nova demokratija će verovatno moći sama da formira vladu, pošto najbolje plasirani na izborima , po grčkom zakonu dobija dodatnih 50 mesta u parlamentu od 300 poslanika.

Odlazeći grčki prermijer Aleksis Cipras priznao je poraz na parlamentarnim izborima i čestitao lideru konzervativne Nove Demokratije Kirijakosu Micotakisu na pobedi.

Predsednik Nove demokratije Kirijakos Mitsotakis, potomak jedne od najuticajnijih grčkih političkih dinastija, postaće novi premijer.

Pedesetogodišnji predsednik Nove demokratije, Kirijakos Mitsotakis, ekonomista je i smatra se modernim političarem novog bloka. Očekuje se da će danas položiti zakletvu za novog grčkog premijera.

Tokom predizborne kampanje, Micotakis je nastavio da se fokusira na probleme radnika, promoviše bolje radno okruženje, smanjuje poreze i modernizuje grčki birokratski sistem.

Porodica Mitsotakis jedna je od tri najmoćnije političke porodice u Grčkoj.

Njihov politički uticaj traje više od jednog veka, a Kirijakos Micotakis je potomak čuvenog Eleftheriosa Venizelosa.

U regionu je posebno poznat otac Kiriakosa, Konstantin Mitsotakis, koji je bio grčki premijer početkom devedesetih.

On je posredovao u traženju mirnog rešenja za rat u bivšoj Jugoslaviji. Živeo je 99 godina.

Od četvoro dece Konstantina Mitsotakisa, dva su poznati političari.

Njegova ćerka, Dora Bakojanis, bivša šefica grčke diplomatije, sada je poslanik Nove demokratije.