Nema preventive protiv omikrona?

0

Omikron se toliko proširio tako da nam gotovo nikakve preventivne mere, osim rane samoizolacije zaraženih, ne pomažu, izjavio je hrvatski epidemiolog Dobrica Rončević.

Oko 30 do 50 posto je pozitivnih među testiranima, što govori da ima zaraženih koji to ne znaju, kazao je Rončević i opisao u čemu je razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih.

– Vakcinisanje i preboljevanje nekoliko meseci štite od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. Nisam pristalica da se ‘a priori’ ide u ukidanje evidencije kakvu nude COVID potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne sprovodi, naročito ne dosledno. Zbog toga bi trebalo tu meru zamijeniti sa širokim i dostupnim testiranjem, naglasio je on.

Komentarišući situaciju da postoje osobe kojima nakon skidanja s respiratora bude bolje, a onda se jave komplikacije – bakterijska oboljenja, upale i trombovi, Rončević je kazao kako pacijenti s teškim oblicima bolesti obično nisu osobe koje su imune u dovoljnoj meri. Te osobe su sada opet među najrizičnijim – starije osobe s hroničnim bolestima. Oni bi trebali da budu ciljana grupa za kontinuiranu dovakcinaciju i u budućnosti, poručio je on.

Rončević je kazao kako na vreme nisu sprečana masovna okupljanja tokom praznika i tako je dopušteno omikronu da se širi. Smatra kako bi zabrana okupljanja mogla imati vrlo mali učinak.

Na pitanje prelazi li pandemija u endemiju poručio je kako postoji rizik od pojave neke nove varijante, koja bi mogla biti i opasnija. Ne smemo odustati, niti usporiti proces vakcinacije. Upravo je to bitka zdravstvenog sistema – nastavak vakcinacije, kaže Rončević.

Komentarisao je i slučaj Austrije koja uvodi obveznu vakcinaciju, a ima najviše zaraženih, kao i Izraela koji najavljuje ukidanje COVID potvrda.

– Manje je važno koju će strategiju zemlja primeniti kao metodu zaštite. Sve su zemlje prepoznale potrebu da se sprovede vakcinacija. COVID potvrda ako nije u funkciji motivacije za vakcinaciju ona ima puno manje značenje, kazao je. Dodao je kako mu se obavezna vakcinacija lično ‘ne sviđa’, ali da je stvar svake pojedine zemlje da osmisli način kako održavati vakcinaciju, rekao je hrvatski epidemiolog.