Dačić: „Ne idem u Strazbur ako Kosovo primaju u Savet Evrope“

Dačić: „Ne idem u Strazbur ako Kosovo primaju u Savet Evrope“

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić trebalo bi sutra da otputuje u Strazbur, a povodom 20. godišnjice prijema Srbije u Savet Evrope. Ipak, kaže, postoji mogućnost da ne ode na put, a usled, kako tvrdi, najava da će 19. aprila otpočeti procedure i rasprave o prijemu Kosova u SE.

Dačić je saopštio da postoje najave da će 19. aprila, na dan potpisivanja Briselskog sporazuma, Komitet ministara SE otpočeti proceduru i raspravu o prijemu Kosova u Savet Evrope. Optuživši Prištinu za nesprovođenje Briselskog sporazuma kazao je:

Kakva je to poruka? To je poniženje i poruka da Kosovo može da radi šta hoće. Ako su te najave tačne ja svakako neću sutra otići u Strazbur“.

Ipak, kazao je i da ne zna da li će u Strazburu prijem Kosova biti na dnevnom redu, ali da Srbija neće dozvoliti da se njena „konstruktivnost posmatra kao slabost“.

Mi to nećemo dozvoliti. Zar da Kosovo 10 godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma i odbacivanja obaveza da formira ZSO, treba da bude nagrađeno otpočinjanjem procedure za njihov prijem. To je takav faul, da je to neoprostivo“, rekao je Dačić.

Ujedno je ponovio i ono što često govori od kada je Kosovo apliciralo za članstvo – „u Savet Evrope nikada nije primljeno nešto što nije država“.

Ako neko misli da ćemo se mi tome radovati ili podržati, mislim da je apsolutno na pogrešnom putu“, rekao je Dačić.

Još jednom optuživši Prištinu za nesprovođenje sporazuma, upitao je dokle je stigla sa formiranjem Zajednica srpskih opština.

Deset godina lažu da će to formirati. Takva jedna poruka nam postavlja pitanje o daljem stavu Srbije prema Savetu Evrope, učešću predsednika Vučića koji je na samitu u Islandu. Mi sigurno nećemo dozvoliti da neko ponižava Srbiju“, rekao je Dačić.