Meta kažnjena zbog zloupotrebe podataka

Meta kažnjena zbog zloupotrebe podataka

Kompanija Meta će morati da plati kaznu od 12,65 miliona evra zbog prikupljanja podataka korisnika putem aplikacije koja je obećavala da će zaštititi njihovu privatnost, presudio je danas Federalni sud u Australiji.
Meta će takođe morati da plati sudske troškove Komisiji za konkurenciju i zaštitu potrošača Australije(AČC), koja je podnela tužbu protiv pomenute američke kompanije, prenosi Rojters,
Ova presuda je vezana za VPN uslugu pod imenom Onovo, koju je kompanija Meta – koja se tada nazivala Fejsbuk – nudila od početka 2016. godine do kraja 2017. godine.
VPN usluga sakriva identitet korisnika na internetu time što ga prebacuje IP adresu uređaja na drugu lokaciju na mreži.
Fejsbuk je, međutim, koristio Onovo da prikuplja lokacije korisnika, vreme i učestalost korišćenja drugih aplikacija, kao i podatke o sajtovima koje su posetili – da bi ove informacije iskoristio u marketinške svrhe, navela je sudija Vendi Abraham u pisanoj presudi.
Australijanci su preuzeli aplikaciju Onovo 271.220 puta, navodi se u dokumentu.
Sa visinom kazne su se složile obe strane, AČC i Meta.
Meta je u saopštenju nakon presude navela da nikada nije želele da obmane korisnike i da je u poslednje vreme razvila alate za dodatnu zaštitu privatnosti, dok AČC nije bila dostupna za komentar.