Erdogan: „Bajden da povuče reč“

0

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan apelovao je na predsednika SAD Džozefa Bajdena da brzo promeni deklaraciju o masakru nad Jermenima koje je izvršilo Otomansko carstvo 1915. godine, pošto je Bajden iskoristio reč “genocid”.


Erdogan je rekao da je takva ocena uznemirujuća i narušava bilateralne odnose i da je broj ubijenih “preuveličan dodavanjem jedne nule na kraju”.


U prvim komentarima Bajdenove izajve, Erdogan je rekao da će “pogrešan korak” biti prepreka odnosima, a onda je savetovao SAD da se “pogledaju u ogledalo” i dodao da Turska i dalje želi da uspostavi “dobre komšijske odnose” sa Jermenijom.


“Predsednik SAD je dao ocene koje su bez osnova, nepravedne i netačne o tužnim događajima koji su desili u našem kraju pre više od jednog veka”, rekao je Ergodan nakon sastanka kabineta.


On je pozvao da turska i jermenska strana formiraju zajedničku komisiju da istraži događaje.


“Nadam se da će američki predsednik odustati od pogrešnog poteza što pre je moguće”, izjavio je Erdogan.


On je kritikovao SAD i zbog toga što nisu uspele da nađu rešenje za decenijski star konflikt između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, gde su SAD, Rusija i Francuska bile posrednici, a onda je, kako je dodao, Vašington samo stajao nemo i gledao kako se dešavaju masakri.


“Ako kažete genocid, onda morate da se pogledate u ogledalo i napravite procenu. Šta se desilo sa američkim starosedeocima, ne moram čak ni da ih pominjem, ali ono što se dogodilo je jasno. Sa svim tim istinama, ne možete davati optužbe o genocidu turskog naroda”, kazao je Erdogan.


Predsednik Turske je takođe rekao da je oko 150.000 ljudi ubijeno tokom 1915. godine, dok Jermenija kaže da je stradalo oko 1,5 miliona ljudi.