SAD – još oružja za Ukrajinu

SAD – još oružja za Ukrajinu

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je predlog zakona koji predviđa uprošćavanje mehanizma zaisporučivanje odbrambene tehnike Ukrajini i drugim zemljama istočne Evrope.
Prethodno je Senat odobrio nacrt zakona početkom aprila i sada još ostaje da ga potpiše američki predsednik Džozef Bajden, prenosi Rojters.
“Zakon o zajmu i najmu za odbranu demokratije u Ukrajini 2022. izglasan je sa 417 prema deset, tri nedelje nakon što je prošao kroz Senat uz jednoglasnu podršku, navodi britanska agencija.
Merom se oživljava program iz vremena Drugog svetskog rata koji je Vašingtonu dozvoljavao da pozajmi ili iznajmi vojnu opremu američkim saveznicima, a u ovom slučaju, pomoć će ići državama koje su, kako se navodi “ugrožene invazijom Rusije”, kao što su Poljska i druge zemlje istočne Evrope, kao i Ukrajina.
Predstavnički dom je usvojio zakon istog dana kada je Bajden zatražio od Kongresa da odobri još 33 milijarde dolara pomoći za Ukrajinu, uključujući više od 20 milijardi dolara za oružje, municiju i drugu vojnu pomoć.