EU protiv Vagner Grupe

EU protiv Vagner Grupe

Evropska unija će verovatno da sankcioniše rusku privatnu vojnu firmu Vagner Group zbog kršenja ljudskih prava u sukobima širom sveta.

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu 13. decembra, kako se najavljuje, daće zeleno svetlo za sankcije za osam pojedinaca, Vagner grupu i tri druga povezana subjekta, rekli su zvaničnici EU.

Mere uključuju zabranu putovanja, zamrzavanje bilo koje imovine koja se drži u EU i zabranu subjektima i pojedincima iz EU da posluju sa sankcionisanom grupom.

Zapadne vlade optužuju Moskvu da koristi Vagnerovu grupu kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici.

Rusija poriče vezu između vlade i plaćenika, često opisujući paravojne snage kao trenere ili savetnike, uprkos dokazima da su bili uključeni u borbene operacije.

Francuska je tražila sankcije zbog zabrinutosti za aktivnosti ove grupe u Africi, posebno u bivšim kolonijama Malija i Centralnoafričke Republike.

EU je zabrinuta zbog izveštaja da je vojna hunta Malija postigla dogovor da se Vagner grupa rasporedi u tu zapadnoafričku zemlju kako bi odložila predsedničke i zakonodavne izbore sledeće godine.

Francuska je vodila antiterorističke operacije protiv islamista u regiji Sahel, a EU ima misiju vojne obuke u Maliju.

Eksperti UN-a i zapadne prestonice takođe su optužili Vagnerovu grupu za kršenje prava zajedno sa vladinim snagama koje se bore protiv pobunjenika u Centralnoafričkoj Republici.

Zapadni izvori tvrde da Vagner grupu vodi ruski biznismen Jevgenij Prigožin, blizak saradnik predsednika Vladimira Putina. Prigožin je već pod sankcijama SAD i EU.