Korona stvara ožiljke na plućima

Korona stvara ožiljke na plućima

Corona virus nanosi veliku štetu plućima i često izaziva teške ožiljke na plućnom tkivu, pokazuje studija nemačkih naučnika.

Tim naučnika na čelu s Leifom-Erikom Sanderom, u bolnici Karite u Berlinu, kaže da oboljenje pluća možda nije uzrokovano isključivo širenjem virusa, već odgovorom imunog sistema tela.

Njihovi zaključci, objavljeni u časopisu Cell, sugerišu da virus Sars-CoV-2 uzrokuje da ‘stanice čistači’ imunog sistema pokreću stvaranju ožiljaka, koji na kraju oštećuju pluća.

Takva reakcija imunog sistema znači da pacijenti s covidom-19 moraju biti vrlo dugo na kiseoniku ili čak moraju biti prikačeni na veštačka pluća.

Ako je slučaj covida-19 težak, pacijent će vrlo moguće razviti akutni respiratorni distres sindrom (ARDS).

U studiji se navodi i zaključak da plućno tkivo pacijenata dobija ožiljke da je zadebljano i neelastično.

Vrlo slični procesi javljaju se u idiopatskoj plućnoj fibrozi, ranije neizlečivom obliku promena na plućima.

Naučnici su prvo pod mikroskopom pregledali plućno tkivo pacijenata preminulih od covida-19 i pronašli karakteristične simptome teške fibroze.

“Gotovo svi pacijenti imali su opsežno oštećenje tkiva. Većina alveola je uništena, a zidovi alveola su pokazali visoki stepen zadebljanja. Takođe smo svuda pronašli naslage kolagena, glavne komponente ožiljnog tkiva”, rekao je Peter Bor s Instituta za patologiju na Univerzitetu RWTH Ahen.

Bolesti pluća u pravilu se ne razvijaju do dve do tri nedelje nakon pojave prvih simptoma, objasnio je Sander.

“To znači da zatajenje pluća nije uzrokovano nekontrolisanom replikacijom virusa, već sekundarnim odgovorima domaćina, uključujući one koji uključuju imuni sistem.”

Tim je potom pregledao imunosne stanice u plućima teško bolesnih ili preminulih pacijenata s covidom-19.

Otkrili su da se u plućima obolelih pacijenata nakupljaju makrofagi – imune stanice koje uklanjaju patogene i stanični otpad, ali učestvuju i u celjenju rana.

U teškim slučajevima covida-19 čini se da dolaze u kontakt s određenim stanicama vezivnog tkiva i tada se snažno razmnožavaju i stvaraju velike količine kolagena.

Naknadna istraživanja na staničnim kulturama sugerisala su da virus Sars-CoV-2 izaziva pogrešnu reakciju makrofaga. Virusi gripa, s druge strane, to ne izazivaju.

“Naši podaci stoga pokazuju paralele između covida-19 i idiopatske plućne fibroze”, rekao je Antoan-Emanuel Saliba s istraživačkog instituta Helmholc u nemačkom gradu Vuerzburgu.

“To objašnjava zašto su neki od faktora rizika za covid-19 takođe faktori rizika za idiopatsku plućnu fibrozu. Oni obuhvataju neka zdravstvena stanja, pušenje, muški pol i starije od 60 godina.”

Za razliku od idiopatske plućne fibroze, čiji je uzrok nepoznat, ožiljci kod pacijenata s covidom-19 mogu se povući, makar delom, kažu naučnici. Tokom oporavka od bolesti zadebljanja i ožiljci se barem delimično povuku.

Detaljnije istraživanje procesa regresije ožiljaka na tkivu moglo bi dprineti razvoju mogućih lečenja za obe bolesti ili sprečavanju nastanka ožiljaka od samog početka.