EU upozorila na zapaljivu retoriku

EU upozorila na zapaljivu retoriku

Evropska unija izrazila je “veliku zabrinutost” zbog rasta zapaljive retorike između zvaničnika Kosova i Srbije, posebno onih izjava koje se odnose na rat i sukobe na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju koje je potpisao portaprol EU, podvlači se da obe strane moraju odmah da prekinu “međusobna neprijateljstva i opasne izjave” i da se ponašaju odgovorno.

“Visoki političari dve strane biće smatrani odgovornim za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u region”, upozorava se u saopštenju EU .

Ova briselska reakcija dolazi nakon što su premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić optuživali jedan drugog za moguće nasilje na Kosovu. Premijerka Srbije Ana Brnabić je zatražila od Brisela da „prekine sa licemerjem“ i ocenila da EU nije uradila svoj deo posla vezan za Zajednicu srpskih opština.

Da je EU uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem“, poručila je Brnabić u objavi na Tviteru, podsetivši da se bliži 10. godišnjica od potpisivanja Briselskog sporazuma.

Ona je ocenila da bi „gledajući ovu izjavu EEAS, neko mogao da pomisli da je danas 1. april, a ne 14. avgust.

Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala“, napisala je premijerka Srbije.