Evakuacija ranjenih iz „Azovstalja“

0

Ruska vojska je odredila prekid vatre u oblasti čeličane „Azovstalj” u Marijupolju i otvorila humanitarni koridor, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sa ukrajinskim vojnicima u „Azovstalju” postignut je dogovor o izvlačenju ranjenih iz fabrike u medicinsku ustanovu u Donjeckoj narodnoj republici, saopšteno je novinarima u Ministarstvu odbrane Rusije.
“Dana 16. maja, kao rezultat pregovora sa predstavnicima ukrajinskog vojnog osoblja blokiranog na teritoriji metalurškog kombinata „Azovstalj” u Marijupolju, postignut je dogovor o evakuaciji ranjenih”, navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva.
Rojters prenosi da je desetak autobusa sa vojnicima napustilo „Azovstalj”,pozivajući se na izjave očevica.
Nije bilo moguće utvrditi koliko vojnika je bilo u autobusima, kao ni da li među njima ima i ranjenih, navodi agencija.
Pretpostavlja se da se u čeličani nalazi oko 600 vojnika.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je ranije da Kijev ne prestaje da pokušava da evakuiše sve ljude iz fabrike Azovstalj u Marijupolju.
„Sada su u toku veoma teški pregovori o sledećoj etapi evakuacije, izvlačenju teško ranjenih, lekara”, rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Interfaks Ukrajina.
Naveo je da je reč o velikom broju ljudi i da su u pregovore već uključeni svi u svetu koji mogu da budu najuticajniji posrednici.
Grad Marijupolj je pod kontrolom ruskih snaga, ali su u metalurškom kombinatu „Azovstalj” ostali pripadnici ukrajinskih snaga.