Fejsbuk servisi bili u blokadi 6 sati

0

Šest sati je ceo svet bio bez Fejsbuka, Instagrama, Mesindžera i Votsapa, kompanija saopštila da je napravljena greška tokom unapređivanja serverskog softvera. Nešto posle pet popodne u ponedeljak 4. oktobra korisnici u Srbiji primetili su da im ne idu poruke preko Votsapa, postovi na Instagramu i Fejsbuku i da ne pomaže ni resetovanje računara ili mobilnog telefona.


Ovakvi padovi nisu retka pojava, ali retko traju duže od jednog sata i obično se dešavaju samo na delovima mreže.


Ovoga puta pao je sistem u celom svetu i oporavak je trajao čak šest sati, tek iza ponoći po lokalnom vremenu počele su da stižu poruke i pojavljuju se postovi.


Fejsbuk je ubrzo saopštio da se ne radi o hakerskom napadu, već da je greška napravljena na njihovoj strani, tokom unapređivanja softvera koji pokreće servere.


Tačnije, menjali su postavku bekboun rutera koji konfigurišu razmenu informacija između njihovih data centara, tu je napravljena greška koja se potom kaskadno prenosila do svakog servera koji koriste u svetu.


Pojednostavljeno, Fejsbuk je promenio „adresar” i onda ga zaključao iznutra, u podrumu, umesto da ga pošalje svima. A bez novog adresara nijedan kompjuter u svetu ne zna kako da pronađe bilo koji Fejsbukov servis.


To znači da ni zaposleni u kompaniji, ukljujučujući i samog Marka Zakerberga nisu mogli da pristupe sopstvenim servisima uključujući i one kojima javnost nema pristup jer su im svi računari postali nedostupni odnosno nevidljivi.


Zbog toga problem nije mogla da reši tehnička podrška koja to obično radi u sličnim situacijama pa sada IT stručnjaci pretpostavljaju da je ekipa poslata u Kaliforniju da ručno resetuje servere i vrati ih u pređašnje stanje i to je razlog zašto je blokada potrajala.


Fejsbuk ovo još nije potvrdio.


Cena ove samoblokade nije niska, akcije Fejsbuka pale su za 4.9 odsto, samo Zakerberg je „lakši” za oko šest milijardi dolara, a ni ostali deoničari nisu oduševljeni i to u veoma neprijatnom trenutku za kompaniju.


Naime, Fejsbuk je odložio lansiranje Instagrama za decu jer su u javnost procureli interni izveštaji da Instagram loše utiče na psihu tinejdžerki, a za nedelju je najavljen intervju bivšeg zaposlenog koji tvrdi da je kompanija svesna negativnih uticaja koje ima na korisnike, ali da ih ignoriše zarad profita.


Nagađa se i da li ovakav pad može da se ponovi i kritikuje se politika Fejsbuka da sve servise pokreće sa jednog mesta što je i omogućilo da svi stanu istovremeno.