I Siniša Mali u Pandorinim papirima

I Siniša Mali u Pandorinim papirima

Tajna bogatstva i poslovanja svetskih lidera, političara i milijardera otkrivena su u jednom od najvećih curenja finansijskih podataka.

Imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera, kao i oko 300 zvaničnika – sudija, ministara, gradonačelnika i vojnih generala nalaze se u spisima ofšor kompanija nazvanih Pandora papiri. U dokumentima su uključene osobe iz više od 90 zemalja sveta, kao i preko 100 milijardera, ali i slavnih osoba.

Dokumenti koji uključuju emailove, dopise, pružaju redak uvid u tajni svet ofšore finansija i otkrivaju finansijske tajne nekih od najbogatijih ljudi sveta.

U dokumentima se spominju se poslovanja češkog premijera Andreja Babiša, jordanskog kralja Abdulaha II, ukrajinskog premijera Volodimira Zelenskog, azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva i brojnih drugih.

Pojedine osobe suočavaju se sa optužbama za korupciju, pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza.

Jedno od najvećih otkrića, kako piše BBC, jeste kako su ugledni i bogati legalno osnivali kompanije kako bi tajno kupovali nekretnine u Velikoj Britaniji. Dokumenti otkrivaju vlasnike oko 95.000 ofšore kompanija koje stoje iza kupovina.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklopili su 2012. godine tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza mreže kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara, navodi se u saopštenju Istraživačkog centra MANS koji je učestvovao u globalnoj istrazi Pandora papira.

Kako se dalje navodi, sin predsednika Crne Gore je iskoristio strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Iz ugovora vidi se da je Milo Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

U odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a, Milo Đukanović je priznao da je 2012. godine osnovao Victoria Trust, naglašavajući da u tom periodu nije bio javni funkcioner. On tvrdi da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trastom preneo na sina Blaža.

U saopštenju Đukanovićevog kabineta nakon objavljenih Pandorinih papira navodi se kako je “objava nevladine organizacije MANS zlonamerno spinovanje i još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i članova njegove porodice”.

Novinari su u okviru Pandorinih papira došli do dokumenata koji pokazuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšore kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, naveli su u KRIK-u.

KRIK navodi da je prvo agencija „Trident Trust“ za Malog registrovala dve offshore kompanije: „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“, a one su zatim kupile dvije firme u Bugarskoj „Erma 11“ i „Erul 11“ koje su u svom vlasništvu imale apartmane.