Stiže nam tropski talas

0

Početak febrara donosi temperature i do 20 stepeni, dok sredinom naredne sedmice sledi nagli pad za 15 stepeni i sneg. Drugu polovinu meseca obeležiće novi temperaturni skok, a kako poručuju meteorolozi, prava zima ne očekuje su ni ovog meseca.

Meteorolog Đorđe Đurić, poručio je za medije da je pred nama pravi prolećni vikend i ističe da će temperatura biti znatno iznad proseka, čak 10 do 15 stepeni na početku februara.

– Ovog vikenda u većini predela Srbije temperatura će dostići 15 ponegde i 20 stepeni. Danas će tokom većeg dela dana biti sunčano, dok se u nedelju očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme na teritoriji čitave zemlje. S tim što će na severu i istoku Srbije biti nešto više oblaka u prepodnevnim satima, te je moguća i slaba kiša. – kaže meteorolog Đurić.

Početak naredne nedelje donosi nastavak toplog vremena, dodaje, a živa na termometru ponegde će i preći 20. podeljak.

SNEG Za sve one koji su se nadali snežnoj idili – to se neće dogoditi osim na planinama. Više snega se očekuje samo na jugu zemlje.

– To se obično dešava u podrinjskom području i okolini Loznice, gde jugozapadni vetar postiže fenski efekat, pa je moguće da temperatura ide i iznad 20 stepeni. U utorak ujutru biće umereno toplo, ali od sredine dana stiže jače naoblačenje koje će severnim predelima Srbije doneti pad temperature, kao i kišu i pljuskove. Krajem dana promena vremena preneće se i na ostatak zemlje – ističe meteorolog.

Kako dodaje, od srede se očekuje osetno hladnije vreme i dalji pad temperature za 15 stepeni, a kiša će preći u susnežicu i sneg i u nižim predelima. Ipak, za sve one koji su se nadali snežnoj idili – to se neće dogoditi osim na planinama.

– Sneg se neće preterano zadržavati u nižim predelima. U beBeogradu i severnim delovima zemlje takođe se može desiti kiša, koja bi prešla u sneg, ali se više snega očekuje na jugu. Na planinama snega ima dovoljno, recimo na Kopaoniku i Staroj planini ima ga oko pola metra. Narednih dana će se otapati, ali od srede dolazi do povećanja snežnog pokrivača na planinama, tako da skijaši nemaju razloga za brigu – uverava Đurić.

Od četvrtka se očekuje prestanak padavina i maksimalne dnevne temperature koje se u nižim predelima neće spuštati ispod nule.

– U jutarnjim časovima biće mrazeva, ali će tokom dana prelaziti u plus. Nema na vidiku ledenih talasa u februaru. Jedina razlika u odnosu na januar je to što će februar imati češće padavine. U drugoj polovini februara nema ni na vidiku ledenih talasa, dok će do 10. februara doći do porasta temperatura. – dodaje meteorolog Đorđe Đurić.

Iako su temperature od 20 stepeni neuobičajena pojava za ovo doba godine, meteorolog podseća da je pre nekoliko godina u Knjaževcu bilo letnjih 27 stepeni u februaru. Kako dodaje, izgledi vremena su takvi da nema sumnje da će se taj rekord ponovo dostići.

Srbija Danas

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime