Optužnica za ubistvo stotinu Bošnjaka 1992. godine

Optužnica za ubistvo stotinu Bošnjaka 1992. godine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet osoba koje se terete za ubistvo oko stotinu Bošnjaka na području Nevesinja, na jugoistoku BiH, u leto 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je, kako se navodi u saopštenju, podignutna protiv Dragana Đurđića iz Doboja, Dragana Ivaniševića iz Nevesinja, te Gorana Došlu, Milana Trifkovića, Sinišu Kandića, Dragoslava Aćimovića, te Zdravka i Mladena Kandića i Damira Antelja iz Mostara.

Reč je o osobama koje su uhapšene 16. decembra zbog sumnje da su tokom 1992. godine ubistvo počinili u mestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara, na jugoistoku BiH.

Optužnica ih tereti za ubistva među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i dece starosti od 15 dana do 2 godine života.

U počinjenom zločinu ubijene su gotovo celokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvek traga“, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Ističe se da će navodi optužnice biti dokazivani pozivanjem 88 svedoka, od čega će 8 svedočiti uz dodeljene mere zaštite, jednog stručnog veštaka i prilaganjem više od stotinu materijalnih dokaza.

Iz Suda BiH saopšteno je 20. decembra da je odbijen predlog Tužilaštva za određivanje pritvora za uhapšene, ali da je izdata zabrana putovanja i napuštanja mesta boravišta. Zabranjeno je i međusobno komuniciranje, kao i kontaktiranje sa svedocima u slučaju.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ranije je saopšteno da su osumnjičeni uhapšeni u toku akcije na na području Banjaluke, Sarajeva, te Nevesinja, Gacka i Trebinja na krajnjem jugu BiH.