Šef Putinovih špijuna: „Tajni plan SAD i Poljske“

0

Obaveštajni podaci do kojih je došla Rusija ukazuju na to da Poljska i SAD rade na planu prema kojem bi Poljska ponovo preuzela kontrolu nad ukrajinskim područjima za koja Varšava smatra da joj “istorijski pripadaju”, objavio je šef ruske spoljne kontraobavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin, prenose ruski mediji. Nariškin važi za jednog od ljudi koji uživaju najveće poverenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prema navodnom planu, u prvoj fazi ovog “ponovnog ujedinjenja” poljski “mirotvorci” bi bili raspoređeni u zapadnoj Ukrajini pod izgovorom “zaštite od ruske agresije”, naveo je Nariškin.

O detaljima operacije trenutno se raspravlja između Varšave i administracije američkog predsednika Bajdena, kaže Nariškin, dodajući da će ona biti izvedena bez mandata NATO-a i da će u njoj učestvovati samo zemlje koje će se dobrovoljno pridružiti.

Varšava do sada, kako se navodi, nije uspela da pronađe nijednu drugu zemlju koja bi se pridružila njenom cilju, dodao je. Ali, poljske vlasti sve to ne uznemiruje jer su i same zainteresovane da bude što manje “nepotrebnih svedoka” njihovih postupaka, navodi Nariškin.

Poljske trupe zapravo, kako tvrdi Nariškin, planiraju da se rasporede u delovima Ukrajine gde neće biti gotovo nikakve realne šanse za angažman ruskih snaga.

Prema ruskim podacima, stvarni “taktički cilj” poljskih vojnika biće ponovno preuzimanje kontrole nad strateškim objektima od ukrajinske Nacionalne garde. Poljske obaveštajne službe očito trenutno traže “pouzdane” pripadnike ukrajinske elite, koji bi bili spremni da stvore provaršavsku protivtežu ukrajinskim nacionalistima.

Poljska vlada pretpostavlja da bi utvrđivanje njenih snaga u zapadnoj Ukrajini, navodi Nariškin, verovatno dovelo do podele zemlje. U tom slučaju, kontrola nad teritorijima na kojima će biti raspoređene mirovne snage ostaće u rukama Varšave, rekao je šef ruske tajne službe.

On tvrdi da je plan da se ponovi istorijski sporazum koji je sklopljen nakon Prvog svetskog rata prema kojem su zapadne zemlje prihvatile pravo Varšave da okupiraju, u prvom redu, delove Ukrajine kako bi zaštitili svoj narod od ‘boljševičke pretnje’ i potom ta područja ubace u poljsku državu.

Zapadne granice Ukrajine poslednji su put prekrajane posle Drugog svetskog rata, kada je Poljska odustala od regije Istočne Galicije i većeg dela Volinije, koji su uključeni u Ukrajinsku Sovjetsku Socijalističku Republiku, navode ruski mediji.

Godine 1943. Istočna Galicija i Volinija postale su poprište masovnih ubistava koje su počinile ukrajinske nacionalističke grupe OUN-UPA (Organizacija ukrajinskih nacionalista – Ukrajinska pobunjenička armija) koje su sarađivale s nacistima. Veruje se da je tada ubijeno do 100.000 ljudi, većinom Poljaka i Jevreja.

Pre nekoliko godina, poljski parlament priznao je zločine ukrajinskih nacionalista nad Poljacima tokom Drugog svetskog rata kao “genocid”, zaključuje Raša tudej.