Vlada Kosova: „Ispunili smo obaveze – ukinite nam sankcije“

Vlada Kosova: „Ispunili smo obaveze – ukinite nam sankcije“

Vlada Kosova je ocenila da je Kosovo organizovanjem referenduma za smenu predsednika na severu ispunilo svoje obaveze i zatražila od Evropske unije da ukine sankcije prema Kosovu. U saopštenju Vlade se navodi da je bez obzira na rezultat obaveza koju je Kosovo imalo ispunjena.


„Završetkom ovog procesa, bez obzira na rezultat,
Kosovo je ispunilo obavezu prema svojim građanima i odgovornost preuzetu iz sporazuma sa Evropskom unijom za deeskalaciju situacije na severu zemlje. Dakle, posle jučerašnjeg glasanja, vreme je da se nepravedne mere prema Kosovu konačno otklone“, navodi se u saopštenju Vlade.


Prema njihovim rečima, rezultati nedeljnog glasanja pokazuju da nema volje da se predsednici smenjuju.
„Vlada Republike Kosovo žali zbog niske izlaznosti na jučerašnjem glasanju i zahvaljuje onima koji su iskoristili svoje demokratsko i zakonsko pravo. Svesni smo prilika u četiri opštine na severu Kosova, a posebno velikog pritiska vlasti Beograda na građane kosovske Srbe u ovim opštinama. Rezultati jučerašnjeg glasanja pokazuju da nema volje za smenom aktuelnih predsednika“, kaže se u saopštenju.


Vlada je okrivila Srpsku listu za bojkot procesa.
„Podsećamo da je ovaj proces podstaknut stalnim zahtevima za novim izborima u ovim opštinama, proisteklim iz nedostatka punog legitimiteta aktuelnih gradonačelnika nakon slabog odziva građana na izborima 23. aprila 2023. godine. potpisa potrebnih 20% građana sa pravom glasa. Međutim, Srpska lista, koja je ostavkom čelnika prvobitno bila povod za izbore 23. aprila, a potom i inicijator jučerašnjeg glasanja, ponovo je bojkotovala demokratske procese, uprkos pozivima međunarodne zajednice i građanskog interesa“, navodi se u saopštenju.


„Ovom prilikom Vlada Republike Kosovo još jednom izražava svoju podršku i spremnost da sarađuje sa gradonačelnicima opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin-Potok i Leposavić u ispunjavanju njihovih obaveza i služenju građanima ove četiri opštine, bez razlike“, navodi se u saopštenju.


U nedelju su četiri opštine na severu, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin-Potok, organizovale glasanje za razrešenje gradonačelnika.


Za razrešenje je bio potrebn
o 50 odsto biračkog tela jedne opštine, plus jedan glas, ali je na kraju dana u četiri opštine prikupljeno jedva 250 glasova.


Prema podacima Centralne izborne komisije, u Severnoj Mitrovici je glasalo 111 birača sa pravom glasa, u Leposaviću 124, u Zubinom Potoku 18 i u Zvečanu nijedan.