Hil: Srbiji nudimo bolji model od kineskog i ruskog

Hil: Srbiji nudimo bolji  model od kineskog i ruskog

Kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Kristofer Hil poručio je pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, tokom pretresa o svojoj nominaciji, da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Ukazao je da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda.

“Od Drugog svetskog rata, 75 godina, Beograd smo posmatrali kao specijalno mesto gde ne želimo rast ruskog uticaja. Danas vidimo tačno ona pitanja u pogledu kojih bi trebalo da budemo oprezni i spremni da nešto uradimo…Ne treba da budemo samo oprezni, već i da budemo spremni da pokažemo da mi nudimo bolji model i alternative. Nije dovoljno reći da ima problema u prihvatanju kineskih i ruskih predloga. Moramo da pokažemo da je ono što mi imamo bolje za Srbiju. I to će biti moja namera, ako moja nominacija bude potvrđena”, istakao je Hil. Američki diplomata je tokom pretresa istakao da Sjedinjene Države i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima.

Srbija je ključna za stabilnost i napredak na Zapadnom Balkanu. Napredak Srbije je ključan za postizanje strateškog cilja Sjedinjenih Država da se revitalizuju naši evropski savezi, podrže demokratija i vladavina prava, unapredi ekonomska saradnja i rešavaju globalni i regionalni izazovi. Sjedinjene Države su i dalje posvećene produbljivanju bilateralnih odnosa sa Srbijom kroz dalju političku, ekonomsku i bezbednosnu saradnju“, poručio je Hil u Senatu.

Iskusni američki diplomata podsetio je da je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu, da je kasnije učestvovao u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, te da se vratio u region kao ambasador u tadašnjoj Makedoniji i preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

Ukazao je da je jedan od najvažijih preduslova za članstvo Srbije u EU – normalizacija odnosa sa Kosovom.

SAD snažno podržavaju dijalog uz posredovanje EU kao najbolju šansu za obe strane da prevaziđu razlike. Kao što je predsednik Bajden naveo, SAD veruju da je uzajamno priznanje najbolji način da se oslobodi evropski potencijal Srbije i ojača regionalna stabilnost i bezbednost. Ako bude potvrđena moja nominacija, ohrabriću Srbiju da se ozbiljno i hitno angažuje da postigne kompromis“, rekao je Hil tokom pretresa.

U obraćanju je govorio i potrebi da se istraži smrt i kazne odgovorni za ubistvo braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, za čije ubistvo 1999. članovi njihove porodice optužuju političkog funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke Gorana Radosavljevića Gurijanekada visoko pozicioniranog policijskog zvaničnika Srbije.

Nastaviću da vršim pritisak da se sprovede puna istraga ubistva braće Bitići 1999. godine, trojice američkih državljana koji su ubijeni dok su bili u srpskom policijskom pritvoru. Posvećen sam tome da izvršim pritisak na srpsku vladu da osigura da se odgovorni privedu pravdi, bez obzira na rang i položaj“, istakao je Hil.