Incident u Skupštini Srbije

0

U Skupštini Srbije dogodio se fizički incident kada je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović pokušao da otme transparente poslanicima opozicionog pokreta Dveri Bošku Obradovići i Ivanu Kostiću na kojima je pisalo „Milo lopove, ne damo ti svetinje“, „Zašto ćutiš Srbijo“, “Vučić-Milo braća blizanci”.
Prethodno su Obradović i Kostić ušli sa tim transparentima u skupštinsku salu, u kojoj je bilo u toku zasedanje parlamenta, protestujući što vlasti u Srbiji nisu reagovale na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori. Zakon je usvojen posle celodnevne rasprave u Skupštini, što je okončano sa više incidenata i privođenjem jednog broja crnogorskih opozicionara.
Kada je ušao u salu Skupštine Srbije Boško Obradović je stao ispred stola predsedavajuće sednici i pitao poslanike „da li podržavaju otimanje srpskih svetinja i hapšenje poslanika u Crnoj Gori“.

Tada mu je prišao šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović pokušavajući da mu otme transparent i drugi poslanici vladajuće većine i nastalo je koškanje.

Predsednica Skupštine Maja Gojković apelovala je na poslanike da ostanu na svojim mestima i da ne reaguju na ono što je nazvala provokacijom Boška Obradovića. Takođe je tražila od skupštinske službe obezbeđenja da ne reaguje.
Sednica je potom prekinuta, ali je ubrzo nastavljena.

Lider deničarske partije Dveri Boško Obradović izjavio je, novinarima u holu parlamenta, da su na njega i poslanika Dveri Ivana Kostića naprednjaci “nasrnuli” u sali Skupštine Srbije jer nisu želeli da građani u direktnom TV prenosu čuju da predsednik Srbije Aleksandar “Vučić sarađuje s režimom Mila Đukanovića”.
Obradović je izjavio da su on i Kostić napadnuti jer su pitali poslanike i ministra odbrane Aleksandra Vulina zašto ne sazovu sednicu sa koje bi “poslali poruku podrške srpskom narodu u Crnoj Gori”.

„Šta je toliko zasmetalo Aleksandru Martinoviću da je bukvalno pokrenuo tuču i fizički nasrnuo na nas, a mi, naravno, nismo želeli da dozvolimo da se bilo ko prema nama ponaša na takav način“, rekao je Obradović i pokazao novinarima svoj pocepan sako.
„Ono što je za nas užasno jeste da oni nisu mogli da istrpe nekoliko minuta poruke podrške našoj braći i sestrama u Crnoj Gori, našoj crkvi u Crnoj Gori“, poručio je Obradović.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je izjavio da je reagovao ne kao političar nego kao čovek”.
“Reagovao sam na način na koji sam reagovao, jer je to moja obaveza kao predsednika poslaničke grupe da se borim protiv fašizma. Postoje situacije kada nemate drugog načina da reagujete nego fizčikom silom”, rekao je Martinović novinarima u Skupštini.
Martinović je dodao da “neki građani” i Vučić njegovo reagovanje vide kao grešku.
Rekao je da je reagovao zbog transparenta poslanika Dveri kojim se “izjednačava predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa (predsednikom Crne Gore) Milom Đukanovićem”, što je, po njemu, “najveća moguća uvreda”.