Istraga protiv Ursule fon der Lajen

Istraga protiv Ursule fon der Lajen

Protiv predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen vodi se istraga, potvrđeno je iz kancelarije tužioca u Liježu. Istraga se vodi i protiv izvršnog direktora Fajzera, zbog, kako se navodi krivičnog dela u pregovorima o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Istražitelji iz kancerije evropskog javnog tužioca (EPPO) poslednjih meseci su preuzeli istragu od belgijskih tužitelja, koji su istraživali Ursulu fon der Lajen zbog “uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa”, stoji u pravnim dokumentima u koje su uvid imali Politiko i portparol tužilaštva u Liježu. Još uvek niko nije optužen.

Istragu su prvotno otvorile belgijske vlasti početkom 2023., nakon kaznene prijave koju je podneo lokalni lobist Frederik Baldan. Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada, iako je potonja u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobede proevropske vlade koju vodi Donald Tusk, rekao je portparol poljske vlade za Politiko.

Baldanova pritužba bila je usmerena na navodnu razmenu SMS poruka između Fon der Lajen i šefa Fajzera Alberta Bourle uoči najvećeg sporazuma o vakcinama u EU na vrhuncu pandemije kovida-19, u aferi nazvanoj “Fajzergejt”.

Njujork Tajms, koji je prvi otkrio da je do razmene došlo kad su čelnici EK i Fajzera dogovarali uslove, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je odbila otkriti sadržaj poruka usprkos zahtevu za pristup dokumentima.

Megadogovor o vakcini, čija je vednost procenjena na više od 20 milijardi evra, izazvao je brojne sumnje, u čijem se centru našla šefica EU. Uskoro slede evropski izbori a u Briselu očekuju da ona dobije drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Sporazum, dogovoren na vrhuncu pandemije 2021., izvorno se smatrao trijumfom Ursile fon der Lajen. Ali, količina kupljenihvakcina je i tada izazvala čuđenje, a Politiko je krajem prošle godine otkrio da je propalo doza u vrednosti od najmanje 4 milijarde evra.

Borci za transparentnost i neki politički protivnici pokušali su izvršiti pritisak na Komisiju da progovori o slučaju, ali Fon der Lajen je dosad izbegavala da govori o tome. U odgovoru na pitanje koje joj je Politico postavio o nestalim tekstualnim porukama, Fon der Lajen je rekla: “Sve što je potrebno o tome je rečeno. Mi ćemo čekati rezultate.”

Mađarska, koju vodi Viktor Orban, nepokolebljivi protivnik Fon der Lajen, takođe je podnela žalbu u vezi s ulogom predsednika Komisije u pregovorima o vakcinama s Fajzerom, rekla su dva izvora upućena u slučaj, koji su želeli da ostanu anonimni zbog osetljivosti teme.