Opozicija pobedila u Ankari i Istanbulu

Opozicija  pobedila u Ankari i Istanbulu

Glavna turska opoziciona stranka ostvarila je velike izborne pobede u glavnim gradovima Istanbulu i Ankari.Ovo je težak udarac za Redžepa Tajipa Erdogana, koji se nadao da će povratiti kontrolu nad gradovima manje od godinu dana nakon što je preuzeo treći mandat na mestu predsednika.

Erdogan je bio vrlo aktivan u predizbornoj kampanji na lokalnim izborima, posebno u Istanbulu, gradu u kojem je odrastao i čiji je gradonačelnik bio.

Odlazeći gradonačelnik Ankare Mansur Javas, iz redova opozicije, proglasio je večeras pobedu na lokalnim izborima u glavnom gradu Turske gde su se okupile njegove pristalice.
„Izbori su završeni, mi ćemo nastaviti da služimo Ankari i šest miliona stanovnika u tom gradu, bez diskriminacije”, rekao je Javas iz opozicione Republikanske narodne partije koji se kandidovao za još jedan mandat.
Prema izlaznim anketama i prebrojavanju više od 70 odsto glasova, Javas je osvojio 58,4 odsto u odnosu na 40,9 odsto za protivnika.
Odlazeći opozicioni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu je dobio 50,4 odsto glasova, a njegov rival iz vladajuće Partije Pravde i razvoja (AKP) Binali Jildirim 40,9 odsto.
Glasači su danas u Turskoj birali na mandat od pet godina gradonačelnike 81 pokrajinske prestonice, kao i članove parlamenata i saveta pokrajina i opština, pa sve do nivoa mesnih zajednica u najmanjim selima.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je na vlasti više od dve decenije, uložio je posebne napore na kampanju, posebno u Istanbul, ekonomsku i kulturnu prestonicu zemlje u kojoj je bio gradonačelnik 1990-ih i koja je prešla u opoziciju 2019.