Izbori u Austriji – Kurc favorit

0

U Austriji se glasa na prevremenim parlamentarnim izborima izazvanim aferom “Ibica” zbog koje se raspala koalicija desnice i ekstremne desnice posle 18 meseci.

Konzervativni kancelar Sebastijan Kurc najavio je izbore 18. maja posle objavljivanja kompromitujućeg video snimka za ekstremno desničarsku Slobodarske partije Austrije (FPO) sa kojom je bio u koaliciji od kraja 2017. godine.

Kurcova Austrijska narodna stranka (OVP) prema anketama je favorit sa podrškom od 33 do 35 odsto, ispred Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) koju podržava 22 odsto i FPO-a sa 20 odsto.
Prema projekcijama Kurc će imati matematički mogućnost da formira koaliciju sa jednom ili drugom od tih partija, ali i sa liberalnom partijom Neos ili sa Zelenim, kojima ankete daju četiri odsto potrebnih da uđu u Parlament.

Izbori će biti i test za nacionalističku FPO sa čijeg je čela posle skandala, nakon 14 godina otišao vicekancelar Kurcove vlade Hajnc-Kristijan Štrahe.

Štrahe je podneo ostavku posle objavljivanja video snimka s Ibice na kojem se vidi kako on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju.

Zbog “afere Ibica” Kurc je raskinuo koaliciju sa Štraheovom FPO, posle čega su se druge stranke udružile i u parlamentu izglasale nepoverenje kancelaru.

Zemljom od tada upravlja nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.