Izrael ukida kovid-propusnice

0

Izrael je juče zabeležio novi dnevni rekord od 65.259 zaraženih. U ovoj zemlji se vodi ozbiljna rasprava o ukidanju kovid – potvrda, koje se u Izraelu zovu zelene propusnice. Protiv ovih potvrda se zalaže izraelski ministar finansija Avigdor Liberman, javlja Džeruzalem post.

Liberman se juče sa premijerom Naftalijem Benetom i ministrom zdravstva Nitzanom Horovicom obratio javnosti rekavši da će više od 25 miliona kućnih brzih antigenskih testova biti distribuirano Izraelcima. Nakon toga se na Twitteru javio o covid-potvrdama.

“Nema medicinske ni epidemiološke logike u zelenim propusnicama, kako zaključuju mnogi stručnjaci. Ono što postoji je direktna šteta ekonomiji, dnevnom funkcionisanju i, dodatno, značajan doprinos stvaranju panike u javnosti. Radimo na tome da eliminišemo zelenu propusnicu i očuvamo normalan život građana”, napisao je on.

Pod režimom zelene propusnice koja je trenutno još uvek na snazi u Izraelu samo ljudi koji su vakcinisani, preboleli ili testirani prethodnog dana (u zadnja 72 sata u izuzetnim slučajevima) imaju pristup nekim aktivnostima i objektima, i u nekim slučajevima, radnom mestu.

Sa širenjem omikrona broj onih koji su zaraženi iako su vakcinisani ili već preboleli virus naglo je porastao.