Katar – i fudbal podiže uticaj

0

U Kataru je sve u znaku fudbala jer u toj državi za nekoliko dana počinje svetsko prvenstvo u ovom sportu. Mala zalivska zemlja, stara tek pola veka, nastoji da iskoristi ovaj veliki događaj da podigne u svetskoj javnosti sopstveni ugled i na neki način smanju efekte negativne reputacije koja je prati.

Katar nije štedeo novac da bi organizovaoovaj planetarno važan događaj. Ovo svetsko prvenstvo je najskuplje u istoriji. Na stadione je potrošeno 6,5 milijardi dolara. Najveći stadion Lusail može da primi 80 hiljada gledalaca. Sagrađen je metro, hiljade agenata je postavljeno na svakih 20 metara i njihov posao je da usmeravaju posetioce Mundijala.

Aerodromi su adaptirani da prime više od milion i po navijača koji će stići u Katar.

Ova zemlja je četvrti izvoznik gasa na svetu (posle Rusije, SAD i Australije).

Katar je 2006. organizovao Azijske igre, treći sportski događaj na planeti. Sagrađene su klinike, centri za obuku sportista, infrastruktura…

Meka moć“ Katara se proširuje i organizacijom Mundijala. Deo projekta je i TV kanal „Al Džazira“, koja se opisuje kao centralna poluga te meke moći Katara u svetu. Taj tv kanal je poznatiji od zemlje koja ga je stvorila. Sličan put je trasiran i za katarski film, formiranjem filmskog instituta u Dohi, pa je sada kinematografija Katara nadmašila egipatsku.

Muzej islamske umetnosti u Dohi, otvoren 2008. a vredan 350 miliona dolara, preuzeo je u toj oblasti preimućstvo Emiratima, jer poseduje najveću zbirku islamskih umetničkih predmeta u svetu.I Nacionalni muzej Katara, na 40 hiljada kvadrata, gradi skupu i vrednu zbirku.

Katar nema samo plin, već i kulturu,a sada postaje i epicentar sporta. Ova zemlja želi da postane najvažnije mesto u Zalivu, kada je u pitanju kultura, sport, medijski prostor, ali i najuticajnija u sistemu obrazovanja i nauke.

Očekuje 30 miliona turista godišnje iako se radi o jednoj od najskupljih zemalja. Bruto društveni proizvod Katara je 61.000 dolara.

Država se prostire na 11600 kilometara kvadratnih ( trećina Belgije, recimo) a namerava da bude ozbiljan faktor u mirovnim inicijativama u Zalivu. Ambicije Katara su bliže realizaciji ako Svetsko prvenstvo u fudbalu bude uspešno organizovano. To će povećati uticaj Katara u regionu. To neće biti teško, obzirom da ova zemlja, kako tvrde analitičari, ume da mudro koristi svoje bogatstvo.